Leken verantwoordelijk voor lokale geloofsgemeenschappen

De Kerk zal er anders uitzien in 2030. Niet enkel omdat er dan in Vlaanderen minder priesters zullen zijn maar ook omdat gemeenschapsvorming vandaag en in de toekomst heel anders gebeurt dan 20 jaar geleden, onderstreept IPB-voorzitter Christa DamenHet Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) stelde in de voorbije jaren vast dat onderling overleg en gedeeld leiderschap kenmerken zijn van levende geloofsgemeenschappen.

Gelovigen geven aan dat ze het belangrijk vinden elkaar te steunen om daadwerkelijk als christen te leven. Daarin is de wekelijkse viering voor velen een vast element. Mensen zijn bereid zich hiervoor te verplaatsen naar een plek waar ze leven ervaren en spirituele diepgang. In de toekomst zal de Kerk dus moeten investeren in de vorming van priesters en leken die voorganger kunnen zijn van de liturgische viering in die gemeenschappen. Maar die voorgangers zijn ook mee verantwoordelijk voor de andere pijlers van de geloofsgemeenschap, de diaconie en de verkondiging. Het IPB-onderzoek van 2015 wees uit dat voor de toekomst geloofscommunicatie en -vorming even belangrijk zijn als liturgie. En dat gemeenschapsopbouw en diaconale inzet samen horen en elkaar wederzijds versterken.

Hoe de Kerk er in 2030 zal uitzien, hangt dus niet enkel af van het aantal priesters maar evenzeer van alle gelovigen. Christa Damen

Want samen zijn we verantwoordelijk voor de Kerk.

Meer lezen over Levende geloofsgemeenschappen in Vlaanderen? De brochure: Waar twee of drie, een uitgave van het IPB, is hier te bestellen.

Christa Damen © IPB
Christa Damen © IPB

Niet gecategoriseerd