Paus Franciscus roept op tot meer daadwerkelijke naastenliefde

‘Geprezen zijn de handen uitgestrekt naar de armen’ 

–  door Frans Wijnands   –  

Paus Franciscus roept de christenen in de hele wereld op meer aandacht te hebben voor de armen. Hij doet dat in een eigen(tijdse) versie van het beroemde Zonnelied van de heilige Franciscus van Assisi.

‘Geprezen zijn de geopende handen om de armen te ontvangen, om hen te helpen. Het zijn handen die hoop brengen’

‘Geprezen zijn de handen die zich uitstrekken over culturele, religieuze en staatkundige barrières heen; handen die balsem van troost brengen’

‘Geprezen zijn de handen die zich openen zonder iets terug te vragen; die zich openen zonder ‘als’ , ’ja maar’, en ‘misschien’. Dat zijn de handen die Gods zegen over onze broeders laat neerdalen’.  

‘Strek je handen uit naar de armen; zoek ze op, kijk ze in de ogen, omarm ze en laat ze de warmte voelen die hun eenzaamheid doorbreekt’.

Werelddag van de Armoede

In acht talen verscheen eerder deze week de pauselijke boodschap naar aanleiding van de Werelddag van de Armoede, op 19 november aanstaande. Armoede is vanaf de eerste dag een speerpunt in het beleid van de paus. Hij laat geen gelegenheid voorbij gaan om de christenen, maar eigenlijk de hele mensheid, op te roepen meer aandacht voor elkaar te hebben. ‘De armoede groeit wereldwijd terwijl een kleine gepriviligeerde minderheid profiteert van een onbeschaamde rijkdom’. Vaak vergaard door uitbuiting van die armen, door illegaliteit, zelfs criminaliteit. ‘Armoe heeft het gezicht van mannen, vrouwen en kinderen die vertrapt zijn en worden door de perverse logica van macht en geld’. 

Volgens de paus moet de aandacht voor de armen onder ons een levensstijl zijn, een vanzelfsprekendheid. De paus zegt niet te houden van het woord ‘armoedebestrijding’ zolang dat niet concreet wordt ingevuld met daden. Geen loze woorden maar concrete daden, zo klinkt het.

Leren van de armen

Paus Paulus VI citerend herinnert de paus er ons aan dat de armen volgens een evangelisch recht tot de kerk behoren. Van de armen kun je het wezen van het Evangelie leren kennen. Het Evangelie is immers doordrenkt met citaten over armoede, over de armen en over de christelijke plicht om hen niet in de steek te laten.

De paus verwijst in zijn brief naar het Onze Vader: een gebed van de armen. De smeekbede ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ is volgens hem een uiting van Godsvertrouwen. ‘Maar’, voegt de paus daar aan toe: ‘we vragen om òns brood en dat eist ook een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. In dit gebed leren we elke vorm van egoïsme overwinnen’. Niet mijn brood, maar het onze.   

 

franswijnands@telenet.be

Niet gecategoriseerd