In Canada ging een religieuze voor in een huwelijksviering.

Zuster Pierette Thiffault is een vrouwelijke religieus en  pastoraal werker in de streek Abiti-Témoscamingue in Quebec. Tot nu toe was ze nog niet voorgegaan in een katholieke huwelijksbevestiging.

Maar op zaterdag 22 juli jl. trouwde zij Cindy en David in de parochiekerk van Lorrainville, een stadje van 1200 inwoners dat 650 km van Montreal ligt.

Dat een leek (m/v) voorgaat in een kerkelijke huwelijksviering (uiteraard zonder eucharistie) kan enige verwondering wekken. Toch is deze mogelijke uitzondering in het kerkelijk wetboek van 1983 voorzien.

Canon 1112:

“Bij afwezigheid van een priester of diaken kan de bisschop een leek verlof geven om als kerkelijk getuige bij een huwelijk op te treden, nadat de bisschop daartoe verlof heeft gekregen van de Heilige Stoel”.
de volgende paragraaf zegt:
“Daartoe moet een persoon worden uitgezocht die in staat is om instructie te geven aan het paar dat zich op het huwelijk  voorbereidt en die in staat is om de huwelijksliturgie op vereiste wijze te voltrekken.”

In het kerkelijk wetboek wordt het begrip ‘leek’ gebruikt zowel voor een man als een vrouw. Dat is niet het geval waar het gaat over het diaconaat, het priesterschap en het bisschopsambt waar uitdrukkelijk gesteld wordt dat uitsluitend mannen die kunnen ontvangen. Religieuzen (m/v) die geloften hebben afgelegd worden door de codex als ‘leek’ beschouwd. 

Ten overvloede moet ook nog worden opgemerkt dat de in de huwelijksceremonie de bedienaar van het sacrament niet de voorganger is, maar bruid en bruidegom zelf. De priester (pastoor) of de door hem gedelegeerde andere priester of diaken, is niet meer of minder dan de ‘gekwalificeerde getuige’. Daarom is het begrijpelijk dat de Codex in uitzonderingsgevallen ruimte ervoor heeft gemaakt dat een leek, na toestemming van de Heilige Stoel op aanvraag van de bisschop, voorgaat in de huwelijksliturgie.  

Deze kwestie speelt ook in ons land, alhoewel de kerkelijke huwelijkssluitingen de laatste jaren fors in aantal afnemen.  Wellicht is dit een van de redenen dat de Nederlandse bisschoppen een verzoek tot dispensatie als boven beschreven, tot nu toe niet hebben ingediend.

bron: the vatican insider

Niet gecategoriseerd