Vaticaan stelt Broeders van Liefde ultimatum na euthanasienota

Het Vaticaan heeft duidelijk stelling genomen over de euthanasienota van de organisatie Broeders van Liefde in België. Dat vernam de redactie van het weekblad Tertio.

Volgens de Congregatie voor de Geloofsleer is de bewuste nota onverenigbaar met de leer van de kerk. De Congregatie voor de Instituten van Godgewijd Leven vraagt generaal-overste René Stockman de nodige maatregelen te nemen. Anders dreigt uitsluiting voor de Belgische tak van de Broeders van Liefde. Die krijgt een maand de tijd om zich te conformeren, zegt redacteur Geert De Cubber.

Aangepaste visietekst

De Broeders van Liefde van België maakten eind april een aangepaste visietekst over euthanasie openbaar. Daarin staat dat psychiatrische patiënten binnen hun instellingen euthanasie kunnen toepassen, ook al zijn ze niet terminaal ziek.

De Belgische bisschoppen spraken zich al eerder uit tegen de nieuwe visietekst.

Ook het Vaticaan wijst nu formeel de nieuwe richtlijn af.

Kardinaal Joao Braz de Aviz stelt concrete maatregelen voor. De broeders die deel uitmaken van het bestuur van de organisatie Broeders van Liefde in België worden geacht een geschreven verklaring te ondertekenen waarin zij hun volledige instemming met de katholieke leer bevestigen. Daarnaast moet het Provincialaat zijn visietekst rond euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie herzien.

Geert Decubber (Tertio): Doen de betrokken broeders en de organisatie dat niet, dan dreigt voor de broeders wegzending uit de orde en voor de organisatie verlies van de katholieke identiteit. 

Zowel de betrokken broeders als de organisatie worden verzocht binnen de maand (positief) te reageren.

‘Probleem voor hele congregatie’

René Stockman, hoofd van de orde wereldwijd, toonde zich op Radio 1 tevreden met het ultimatum: Ik hoop dat men de visietekst alsnog wil aanpassen. Gebeurt dat niet, dan dreigt men de katholieke identiteit te verliezen.

Dat is niet alleen een probleem voor de organisatie maar ook voor de hele congregatie.

Het is spijtig dat we zo ver moeten gaan, maar ik ben voor voldongen feiten gesteld. Ik hoop dat we tot een oplossing komen.

Bron: Tertio, Vaticaan dreigt met sancties voor Broeders van Liefde

Niet gecategoriseerd