Bisschop De Korte genomineerd door Vereniging tegen Kwakzalverij.

Bisschop Gerard de Korte is een van de veertien genomineerdenop de longlist van de Meester Kackadorisprijs. Dat is de antiprijs die de Vereniging tegen de Kwakzalverij eenmaal per jaar uitreikt aan die persoon of instantie die dat jaar, volgens de vereniging, de kwakzalverij in aanzienlijke mate heeft bevorderd.

De bisschop van ’s-Hertogenbosch is genomineerd omdat hij verantwoordelijk is voor de duiveluitdrijvingen door priester Frank As, pastoor in Veldhoven. Die zei in een interview twee à drie keer per week als diocesaan exorcist in actie te komen om boze geesten te verjagen.


De Vereniging tegen de Kwakzalverij beschouwt exorcisme als kwakzalverij omdat het een behandeling is waarvan het nut niet wetenschappelijk bewezen kan worden.

“Het is toch te gek voor woorden dat er in deze tijd nog zoiets plaatsvindt. Bezetenheid is onzin en de duivel bestaat niet. Mensen met klachten die door exorcisten worden beschreven, moeten naar de psychiater”, zegt gynaecoloog Cees Renckens, woordvoerder van de Vereniging tegen Kwakzalverij, tegenover de KRO. “Ik ben tropenarts geweest en ik heb heel wat ervaring met toverdokters. En ik zeg u: de mensen waren maar wat blij als er een echte dokter kwam, die wel wist hoe hij kwalen moest behandelen.”

Renckens: “Wij hebben De Korte gekozen vanwege de publiciteit rond pastoor As. Maar voor hetzelfde geld hadden we het Vaticaan kunnen nomineren, want onder deze Zuid-Amerikaanse paus wordt het exorcisme sterker aanbevolen. Trouwens, ook de salafisten en de pinksterbeweging komen in aanmerking, want ook daar worden veelvuldig duiveluitdrijvingen gepleegd.”

Reactie van de bisschop

Een woordvoerder van bisschop De Korte reageert op de nominatie als volgt: “Vanuit een materialistische levensbeschouwing zijn er geen boze geesten, en is er overigens ook geen Heilige Geest. Vanuit een niet-gelovige levensbeschouwing is scepsis over exorcisme dan ook niet verwonderlijk. De Kerk gelooft in het bestaan van boze geesten. Wel moet bezetenheid altijd worden onderscheiden van een psychische ziekte. Bij een vermoeden van een psychische ziekte verwijst een exorcist door naar een psychiater.”

bron: kro-ncrv

Niet gecategoriseerd