Theoloog des Vaderlands 2017

Claartje Kruijff is zaterdagavond tijdens de Nacht van de Theologie in het KRO-NCRV-gebouw in Hilversum uitgeroepen tot nieuwe Theoloog van het Jaar. Haar voorgangster, Janneke Stegeman, overhandigde de prijs: een bedrag van 10.000 euro.

 

Kruijff is psycholoog, theoloog, auteur, predikant in de Dominicusgemeente in Amsterdam, pastor en gesprekspartner buiten de kerk. Zij is van plan het gewonnen geldbedrag te besteden aan het oprichten van een schrijverscollectief dat zich gaat bezighouden met de actualisering van het Onze Vader. Meer hierover verderop in dit bericht.

De Theoloog van het Jaar werd gekozen door zowel het publiek als een vakjury. De andere genomineerden voor de titel waren Almatine Leene, predikant in de NG Kerk Stellenbosch-Wes in Zuid-Afrika, docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de Viaa Hogeschool in Zwolle en auteur; en Rikko Voorberg, theoloog, community artist, opiniemaker, auteur en oprichter van de PopUpKerken.

Claartje Kruijff, in Hilversum uitgeroepen tot Theoloog van het Jaar.

Claartje Kruijff groeide als jong kind in de Verenigde Staten op en maakte in Nederland haar middelbare school en studie af. Ze studeerde psychologie in Leiden en werkte daarna drie jaar in Amsterdam en vier jaar in Londen voor een internationaal organisatieadviesbureau. Bij de voorbereiding van haar huwelijk raakte ze in gesprek met een priester. Buitenkerkelijk opgevoed kreeg haar leven door deze gesprekken een wending. Ze stopte met haar toenmalige werk en ging theologie studeren aan de VU.

Inmiddels is Kruijff zeven jaar werkzaam als predikant in de Amsterdamse oecumenische Dominicusgemeente en is ze vriend van de Remonstranten. Daarnaast is zij buiten de kerk actief en wordt ze gevraagd voor huwelijken, uitvaarten, gesprekken en lezingen.

In 2016 schreef ze het boek Leegte achter de dingen. Momenteel werkt ze aan een tweede boek over het (geloofs-)leven van haar grootouders die geïnterneerd waren in Nederlands-Indië. Waarbij ze zich telkens afvraagt hoe zij de proef doorstonden, waar zij op vertrouwden en hoe hun geloofsleven ons in deze tijd kan inspireren.

bron: kro/katholieknieuws

lees meer 

Niet gecategoriseerd