Sant’Egidio strijdt tegen doodstraf en verharding in samenleving

Volgens onderzoek van Radio 1 naar de grote levensvragen vindt meer dan de helft van de Vlamingen dat moordenaars de doodstraf moeten krijgen, terwijl de doodstraf in 1996 in ons land uit het strafrecht gehaald werd. Onmiskenbaar steunen meer en meer Vlamingen de doodstraf.

Volgens Annemarie Pieters, van de Gemeenschap van Sant’Egidio en vicevoorzitter van de World Coalition against the Death Penalty, is dat een zorgwekkende evolutie: Dit wijst op een verharding van de samenleving, die je ook elders in Europa ziet. Maar ik durf betwijfelen of dit echt beredeneerd is. Bij veel mensen is het een buikgevoel, het idee dat misdadigers niet hard genoeg gestraft kunnen worden. Ook acties van zelfmoordterroristen hebben de drempel verlaagd. Naar onze ervaring volstaat echter vaak een getuigenis van iemand die op ‘death row’ (ndr. de speciale afdeling voor terdoodveroordeelden) gevangen heeft gezeten, of het zien van een film als ‘Dead man walking’ om iemand op andere gedachten te brengen.

Sant’Egidio is vastbesloten om samen met zijn partners onvermoeibaar te blijven ijveren voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Annemarie Pieters.

Tijdens de periode van de actiedag van ‘Cities for Life’ op 30 november nodigen wij dit jaar Marietta Jaeger uit voor een getuigenis. Haar dochter werd vermoord, maar desalniettemin pleitte zij tegen de doodstraf voor de moordenaar. De doodstraf zet immers de spiraal van het geweld voort, brengt het slachtoffer niet terug en maakt verzoening onmogelijk.

Uit NRC 2012 over de situatie in Nederland

Maurice de Hond kwam in 2010, toen hij een direct verband legde met Robert M., uit op 38 procent voorstanders van de doodstraf. Het Sociaal en Cultureel Planbureau kwam een jaar later, met een algemene vraagstelling, op 31 procent. …. Het percentage tegenstanders stijgt al jaren gestaag; in 2011 zei 60 procent ‘absoluut tegen’ de doodstraf te zijn.

Niet gecategoriseerd