Niet multitasken, maar keuzes maken”-

Benedictijns Timemanagement

 

Reina Folkerts (1957) verdiepte zich erin. Inmiddels is zij al ruim acht jaar de drijvende kracht achter de leergang ‘Beleef Benedictus’. Zij geeft onder andere de cursus ‘Beleef Benedictus & Timemanagement.’ “Op tijd ontspanning zoeken zorgt voor betere prestaties.”

 

“Timemanagement is een begrip dat iedereen kent. Het past in deze tijd”, vertelt Reina Folkerts. “Het draait vaak om de vraag hoe doe je méér in dezelfde tijd? Benedictijns Timemanagement daarentegen gaat eerder over hoe je op een andere manier met tijd kunt omgaan. Niet: meer, meer, meer willen doen, maar de juiste dingen doen op de juiste tijd. En tegen de trend in: juist niet multitasken, maar keuzes maken.”

Kunt u een voorbeeld geven van Benedictijns Timemanagement?

 “Belangrijke begrippen binnen het Benedictijns Timemanagement zijn ‘met aandacht’ en ‘met mate.’ Dat betekent dat je bewust bezig bent met je tijdsindeling. Je zorgt voor een menselijke maat waarin je een goede balans zoekt tussen inspanning en ontspanning. Werken gaat samen met dagelijkse ruimte voor gebed, reflectie en inspiratie. Binnen het kloosterleven geldt een strikte dagindeling: na een periode van werken, volgt een vaste tijd voor gebed. Als de bel klinkt, leg je je werk neer om naar de kapel te gaan. Je moet dan niet nog een paar minuten verdergaan om iets af te maken. Dat klinkt streng, maar op tijd stoppen en iets anders gaan doen of ontspanning zoeken is heilzaam. Je presteert daardoor uiteindelijk zelfs beter.

Benedictijns Timemanagement gaat over aanvaarden wat er op dat moment speelt en daarin je plaats kennen door de seizoenen van het leven te volgen. Bijvoorbeeld door de waarde te zien van het ouder worden en met plezier daarin verkeren. Kijkend naar de mogelijkheden die je hebt. Niet kijken naar wat je niet had of hebt. Jezelf niet vergelijken met anderen, maar eigen keuzes maken, die bij jou passen.”

lees het volledige interview op www.debezieling.nl

Meer lezen over de benedictijnse spiritualiteit

Wil Derkse, Een levensregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven, Lannoo, 2000.

Anselm Grün schreef diverse boeken over de Benedictijnse spiritualiteit, zoals: Leven in balans, geïnspireerd door de regel van Benedictus, Forte/Averbode, 2015.

Niet gecategoriseerd