Paus ondertekent exhortatie van de jongerensynode

Paus Franciscus heeft vandaag maandag, tijdens zijn eerste bezoek aan het populaire Italiaanse Mariaheiligdom van Loreto, de postsynodale exhortatie naar aanleiding van de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping van oktober 2018 ondertekend. De titel van de exhortatie is Vive Cristo, esperanza nuestra  (‘Christus, onze hoop, leeft’). Dat betekent ook dat de oorspronkelijke tekst geschreven is in het Spaans. De exhortatie heeft de vorm van een brief, gericht aan de jongeren. Het document is gebaseerd op het einddocument van de bisschoppensynode. De inhoud van de exhortratie in verschillende talen wordt gepubliceerd op dinsdag 2 april.

Bij zijn aankomst in het heiligdom van Loreto heeft de paus een tiental minuten in stilte gebeden. Daarna ging hij voor in een eucharistieviering waarin hij onder meer hulde bracht aan de inzet van de kapucijnen voor hun pastorale en andere begeleiding van de bedevaarders. Op het einde ondertekende hij dan de postsynodale exhortatie. Het was 162 jaar geleden dat een paus in Loroto een eucharistie had opgedragen.

Maria is het model van elke roeping en de inspirator van elk roepingwerk. Paus Franciscus

Paus Franciscus bracht in de basiliek van de Heilige Familiein Loreto met een gouden roos hulde aan Maria. Aansluitend overhandigde hij de postsynodale exhortatie aan mgr. Fabio Dal Cin, prelaat van de territoriale prelatuur van Loreto, en aan de rector van het heiligdom, pater Franco Carollo. Het Heilig Huis is de thuisbasis van de jongeren, omdat de Maagd Maria, vol van genade, iedereen begeleidt in de zoektocht naar zijn eigen roeping. Wij moeten bereid zijn om te luisteren en de stem van God te aanvaarden. De paus noemde het daarom essentieel het plan van God met het gezin te herontdekken, dat onvervangbaar is ten dienste van het leven en de maatschappij.

In het op 27 oktober, aan het eind van de bisschoppensynode gepubliceerd slotdocument werd eerder opgeroepen om meer te luisteren naar de jongeren. In de conclusies ging de aandacht uit naar missie en de roeping van jongeren, maar ook naar de noodzaak van begeleiding en onderscheidingsvermogen. Het document beklemtoont de onvervangbare rol van katholieke onderwijsinstellingen en de noodzaak aan goed gevormde leken die jongeren kunnen begeleiden. Parochies en gemeenschappen worden aangemoedigd om jongeren sterker te begeesteren om taken op te nemen. Jongeren bieden de Kerk de kans om zich te vernieuwen en haar logheid en traagheid van zich af te schudden.

Bron: VIS/SIR

Overhandiging van de exhortatie over jongeren © Vatican Media
Overhandiging van de exhortatie over jongeren © Vatican Media

Paus Franciscus droeg maandagmorgen de eucharistie op in de basiliek van Loreto © Vatican Media
Paus Franciscus droeg maandagmorgen de eucharistie op in de basiliek van Loreto © Vatican Media

Tien minuten gebed © Vatican Media
Tien minuten gebed © Vatican Media

Niet gecategoriseerd