Misbruik: de Nuntius in Frankrijk neemt ontslag

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van Luigi Ventura als Apostolisch Nuntius in Frankrijk. Dat maakt het Vaticaan 17 december jl. bekend. In maart van dit jaar opende het parket van Parijs een onderzoek op grond van misbruik beschuldigingen aan het adres van de aartsbisschop.

De 75-jarige Italiaanse Vaticaanse diplomaat was sinds 2009 Nunctius in Frankrijk en werkte eerder in onder meer Chili en Canada.

In juli heeft de Heilige Stoel op verzoek van Ventura de diplomatieke immuniteit van de aartsbisschop opgeheven. De verdachte verklaarde zijn onvoorwaardelijke bereidheid om met de onderzoeksinstanties samen te werken.

Twee slachtoffers van vermeende seksuele misbruik klaagden hem aan bij een Franse rechtbank. Volgens de aanklacht was de aartsbisschop in meerdere gevallen opdringerig. Onder andere wordt gezegd dat hij half januari onfatsoenlijk een jonge man heeft aangeraakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van burgemeester Anne Hidalgo in Parijs. De man diende klachten in tegen de nuntius zowel in Parijs als het Vaticaan.

Bron: (Vaticaans nieuws / kna – gs)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *