“Scar of Bethlehem”

Aan de vooravond van Kerstmis heeft graffitikunstenaar Banksy zijn eigen visie op de geboorte van Jezus onthuld in Bethlehem, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Op het eerste gezicht gaat het om een traditioneel kersttafereel: Maria, Jozef, het Christuskind in de kribbe, de os en de ezel. Maar de achtergrond bestaat uit een betonnen muur met een gapend gat in de vorm van een ster, alsof er een mortiergranaat is ingeslagen.

De installatie (zie foto) heet Scar of Bethlehem (‘litteken van Bethlehem’), een woordspeling op Star of Bethlehem, de ster die volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten leidde naar de stal waar Jezus was geboren.

Banksy heeft het werk geïnstalleerd in het Walled-Off Hotel, waarvan hij de eigenaar is. Alle kamers kijken uit op de omstreden grensmuur die Israël om het bezette Palestijnse gebied heen heeft gebouwd.

Wie Banksy is, is nog altijd een raadsel. Zijn werk is bekend om de felle maatschappijkritiek die eruit spreekt. Geregeld duiken zijn kunstuitingen op op plaatsen waar iets aan de hand is, meestal in de vorm van een muurschildering.

bron: kro-ncrv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *