‘Heuvelse Kerk Tilburg gaat sluiten’

Sluiting dreigt voor een van twee beeldbepalende kerkgebouwen in het centrum van Tilburg: de Sint-Jozefkerk aan de Heuvel of de Sint-Dionysiuskerk (Heikese Kerk) aan de Stadhuisstraat.

Het bestuur van parochie De Goede Herder, waartoe de twee kerken behoren, zegt dat het financieel niet meer haalbaar is om ze beide open te houden.

Ton Mul, woordvoerder van de torengroep van de Sint-Jozefkerk, vreest dat zijn kerk wordt gekozen. “De deken van Tilburg, Jeroen Miltenburg, zei met kerst in onze kerk zei dat ‘we in het vervolg een paar meter verderop moesten lopen voor de mis’. Iedereen die goed luisterde wist genoeg: het is onze kerk die gaat sluiten. Sindsdien willen we rumoer maken, we hopen dat er wordt geluisterd”, zei Mul tegenover Omroep Brabant.

Mul stuurde onlangs een protestbrief naar het parochiebestuur. “Het gaat ons er (…) niet per se om amok te maken; we willen een andere koers van het bestuur afdwingen.” De beslissing om een kerk te sluiten kan volgens Mul op zijn minst nog even uitgesteld worden. Hij wil niet ontkennen dat er problemen zijn. “De parochie komt op jaarbasis vier ton te kort in de exploitatie en het kerkbezoek loopt terug. Maar we hebben nog steeds een aardig levende kerkgemeenschap. Sluiting zou doodzonde zijn.”

Naar verluidt hebben twee serieuze kopers van de Heuvelse Kerk zich aangediend.

De neogotische Sint-Jozef, ook Heuvelse Kerk genoemd, werd in 1889 door bisschop Adrianus Godschalk van Den Bosch gewijd, na twee bouwperiodes, waarvan de eerste in 1871 begon.

De kerk moest in 2017 door een boeteritus geestelijk worden gereinigd nadat er kort daarvoor ontdekt was dat er een scene voor een pornofilm was opgenomen.

bron: kro-ncrv

foto: ©wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *