Synodale Weg “We moeten allen het gesprek aangaan”

In het hoofdredactioneel commentaar van afgelopen week schampert het Katholiek Nieuwsblad over het proces van de Synodale Weg die door de Duitse Bisschoppenconferentie en het Centrale Comité van de Katholieken (ZDK) is geïnitieerd en noemt het een schertsvertoning.
Het zou dit blad sieren als het zich eerst eens goed zou verdiepen in achtergrond en bedoelingen van deze aanpak.
Hierbij informatie die de aanpak van de Duitse bisschoppen verheldert.

Of de Synodale Weg een succes zal worden, hangt volgens Christian Gärtner, voorzitter van de Diocesane Raad van Eichstätt, in grote mate af van de bereidheid op alle niveaus om het gesprek aan te gaan.

“Dat gesprek zal gaan over de vraag: hoe kunnen we de algemene omstandigheden van het kerkelijk leven in Duitsland veranderen, zodat we geloofwaardige getuigen van het goede nieuws kunnen zijn, ook in de ogen van het grote publiek. De Synodale Weg geeft een passende context voor een gestructureerd debat,” zei Gärtner tijdens de nieuwjaarsreceptie van het bisdom Eichstätt.

De Synodale Weg zal niet alle problemen kunnen oplossen, maar Gärtner is ervan overtuigd dat de kerk in Duitsland met dat proces voor een goede richting heeft gekozen. “De Synodale Weg zal een teleurstelling zijn voor diegenen die, zelfs voordat ze echt begonnen zijn, denken dat ze precies weten welke beslissingen moeten worden genomen en waarover gestemd moet worden zodat de katholieke kerk überhaupt toekomst heeft”.

Hanke: De brief van de paus is tot nu toe zonder gevolgen gebleven

Bisschop Gregor Hanke von Eichstätt herinnerde in zijn toespraak aan de brief die paus Franciscus afgelopen juni aan de pelgrim Gods volk in Duitsland schreef en die grotendeels zonder gevolgen bleef.

In zijn brief waarschuwde de paus tegen de verleiding ,,om uitsluitend een oplossing te zoeken in verandering van de structuren van de kerk en een weg te gaan die de wereldwijde kerkgemeenschap uit het oog zou verliezen. ” De zorg van de paus komt voort uit de oproep van sommigen die op grond van een andere agenda voor veranderingen pleiten dan de oorspronkelijke. Voor deze aanpak is gekozen als reactie op de onthullingen van misbruik.” zei de bisschop.

De Synodale Weg moet een spiritueel proces zijn dat vernieuwing en omvorming teweegbrengt. “Dat wil zeggen, het gaat erom dat we beter leren luisteren naar het evangelie en de actualiteit van het evangelie opnieuw te ontdekken, in de wetenschap dat de boodschap en de weg van Jezus altijd iets tegendraads en provocerend blijven hebben.”

bron: bisdom Eichstätt via Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *