‘130.000 handtekeningen voor gendergelijke kerk’

Katholieke vrouwenorganisaties in heel Duitsland hebben naar eigen zeggen meer dan 130.000 handtekeningen verzameld voor een ‘gendergelijkwaardige kerk’. De handtekeningen zullen op 2 maart in Mainz worden overhandigd aan het begin van de voorjaarsbijeenkomst van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), die daar zal plaatsvinden.

“We zijn enthousiast over het succes van deze campagne,” benadrukte Mechthild Heil, voorzitter van de Katholieke Vrouwengemeenschap van Duitsland (KFD), die ongeveer 450.000 leden heeft

De eisen van de campagne, waarbij ook de Katholieke Duitse Vrouwenbond (KDFB) betrokken is, waren duidelijk: “Wij willen een kerk waarin vrouwen toegang hebben tot alle diensten en ambten, en uiteindelijk een aandeel van 50 procent hebben in alle beslissingen.”

De handtekeningen worden ook overhandigd aan het presidium van de Synodale Weg, waartoe onder anderen de aftredende DBK-voorzitter kardinaal Reinhard Marx behoort.

Ondertussen heeft het rooms-katholieke vrouweninitiatief Maria 1.0 voorgesteld om het hervormingsdebat te hernoemen. In plaats van ‘Synodale Weg’ moet het proces ‘Weg van Bekering en Nieuwe Evangelisatie’ gaan heten. “Laten we richting geven aan de Synodale Weg. Bekering van onszelf en een nieuwe oriëntatie op God en nieuwe evangelisatie zijn de doelen die nu voor ons liggen”, aldus Maria 1.0, dat vorig jaar werd opgericht als reactie op het fel feministische protestplatform Maria 2.0.

bron: kro-ncrv/katholiek

beeld: © europees parlement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *