Comecevoorzitter: ‘Kerk moet geweten van Europa zijn’

Volgens de Comece-voorzitter Jean-Claude Hollerich, kan Europa niet pronken met zijn humane waarden en tegelijk mensen aan zijn kusten laten omkomen of lijden. De aartsbisschop van Luxemburg die voorzitter is van de Commissie van bisschoppen van de Europese Unie (Comece), zegt ter gelegenheid van de bijeenkomst van de kerkleiders van de Middellandse Zee in Bari (19-23 februari) dat de Kerk het geweten van Europa moet zijn.

mgr. Hollerich

De bisschop reisde een jaar geleden naar de vluchtelingenkampen met duizenden mannen, vrouwen en kinderen op Lesbos. Maar vandaag is de toestand er nog veel dramatischer en vreselijker dan toen. De Kerk moet haar stem verheffen. Zij moet een profetische stem en het geweten van Europa zijn. Aansluitend bij dat bezoek verwelkomde hij in zijn bisdom acht vluchtelingen uit Koeweit en Syrië die in Lesbos verbleven. Ik ben de Italiaanse bisschoppen bijzonder dankbaar voor de organisatie van deze ontmoeting in Bari. Op het einde verwacht ik een krachtige boodschap aan alle burgers van Europa en politici van alle partijen. Dat moet niet alleen een boodschap zijn voor de landen die aan de Middellandse Zee grenzen, maar evenzeer aan degenen die in Noord-Europa wonen.

Hoe kunnen wij de grote Europese waarden verkondigen, terwijl wij vluchtelingen laten sterven aan de Middellandse Zee, en Italië, Griekenland, Malta en Spanje, die daarvan de zwaarste last dragen, in de steek laten. 

De Luxemburgse aartsbisschop erkent dat er al veel gebeurt. Maar er kan nog veel meer gebeuren. Veiligheid is belangrijk voor iedereen.

Als de veiligheid niet is gegarandeerd, keren mensen zich tegen alle vluchtelingen.

Maar soms heb ik de indruk dat het woord vooral wordt gebruikt door degenen die niet willen helpen. Wij helpen vluchtelingen omdat ze onze hulp nodig hebben. Het is onze plicht als christenen. Wij verliezen onze menselijkheid als we niet helpen. Europa praat steeds over zijn christelijke wortels. Laten we deze wortels dan tonen. Als deze wortels geen vrucht dragen, betekent dit dat ze dood zijn.

Bron: SIR

beeld: ©comece en sant’Egidio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *