De nieuwe Roerom is uit

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is liesbethdemoor.png

Het februarinummer van ons maandblad is verschenen. Eindredacteur Liesbeth de Moor leidt deze aflevering in: het lezen van dit blad brengt u weer allerlei nieuws en zet aan het denken. Neem een abonnement en u zit op de eerste rij!

Redactioneel
Februari is zacht begonnen na de warmste januari ooit gemeten.
Voor veel inwoners van ons Britse buurland zal het niet zo zacht voelen na het historische vertrek uit de Europese Unie.
We gaan zien wat er na de Brexit gaat gebeuren.
De klimaatverandering blijft in het nieuws. Het aantal doden als gevolg van het Corona virus is op het moment dat ik dit schrijf tot boven de dertien honderd opgelopen.
We vergeten door nare berichten vaak dat er veel goed gaat.
Het is de beste tijd om in te leven, zo blijkt uit de statistiek. We hebben hier al 75 jaar geen oorlog gekend en we zijn als wereldburgers rijker, gezonder en veiliger dan ooit. De strijd tegen infecties is groten deels gewonnen. De levensverwachting is toegenomen en de kindersterfte afgenomen.
Met ons gaat het goed maar met de wereld niet. Soms lijken we in een land te leven vol schreeuwers die hun gelijk willen halen.
Toch is er hoop. We zijn ons meer bewust. Misschien eet u zelf al minder vlees, rijdt u minder auto of vliegt u toch al niet?

In het artikel van Gepke Kerssen over de ‘Klimaatcrisis als geloofscrisis’ leest u het pleidooi van theologe Trees van Montfoort voor het gebruik van het woord schepping om de tegenstelling tussen mens en natuur ongedaan te maken. De mens is niet de heerser van de aarde maar moet samen werken met de natuur.
Mensen zoeken intussen hun zielenheil vaker buiten de kerk. Zoals bij DomusDela, een ‘eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping’ op het vroegere kloosterterrein van de Augustijnen in Eindhoven. Vinden we er dat heil en vinden we de geest van Augustinus nog terug?
Peter van Overbruggen analyseert en spreekt met critici, hij zoekt de andere kant van het verhaal.
Nico Smit las het boekje ‘Daarom blijf ik bij de kerk’. Daarin vertellen veertien Nederlanders van verschillende achtergrond aan Leo Fijen waarom juist zíj naar de kerk gaan.
En dit jaar gaat de lang besproken Donorwet in werking. Wat betekent die in de praktijk? De feiten op een rij krijgt u van redactielid Vincent Kirkels, medisch ethicus en jarenlang werkzaam als arts in het Bernhoveziekenhuis. Wie weet wordt februari nog winters en anders: óp naar het voorjaar.
Wij wensen u veel inspiratie, leesplezier in de nieuwe Roerom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *