Curiekardinaal: celibaatskwestie ligt nog open

Kardinaal Czerny (l) en kardinaal Baldisseri (r) bij de perspresentatie van Querida Amazonia (foto: © Lidy Peters KRO).


Volgens curiekardinaal Michael Czerny moet het document van de paus over de Amazone-synode niet als een conclusie worden opgevat. Bij de presentatie van Querida Amazonia woensdagmiddag in Rome zei Czerny dat er nog vragen onbeantwoord blijven, bijvoorbeeld met betrekking tot een versoepeling van het priestercelibaat in bijzonder afgelegen gebieden. “Daarover zal verder worden gedebatteerd”, zei de jezuïet en speciaal secretaris van de Amazonesynode, die in oktober plaatsvond.

In Querida Amazonia schetst paus Franciscus “vier grote dromen”. Hij zegt te dromen van een Amazonië, dat vecht voor de rechten van de armen; dat zijn rijke culturele verscheidenheid behoudt; dat zijn overweldigende natuurpracht behoudt; dat zijn christelijke geloofsgemeenschappen krachtdadig en profetisch zijn.

Kardinaal Czerny SJ zei dat deze opsomming van dromen nogal ongebruikelijk is voor een pauselijk schrijven. Hij benadrukte echter dat dit document, ondanks zijn “ongewone vorm”, een uiting is van het petrinisch leergezag.

De Braziliaanse jezuïet Adelson Araújo dos Santos legde uit dat het niet de eerste keer was dat Franciscus een dergelijke taal koos om een belangrijke boodschap aan de gelovigen over te brengen. Dit is in overeenstemming met de bijbelse traditie, aldus de expert, die spirituele theologie doceert aan de Pontificale Gregoriana Universiteit in Rome. “Dromen spelen ook een belangrijke rol in de Heilige Schrift”, aldus prof. Araújo.

De secretaris-generaal van de Bisschoppensynode, kardinaal Lorenzo Baldisseri, wees erop dat de Amazone-synode een lang proces is: “Er is nog veel aan de gang. Het moet verder worden besproken.” Baldisseri zei dat de paus de diverse voorstellen van de synode niet heeft verworpen en ze ook niet expliciet heeft goedgekeurd.

De Braziliaanse klimaatwetenschapper Carlos Nobre, die ook aanwezig was bij de presentatie, prees de uitspraken in Querida Amazonia. De sociale en ecologische conclusies werden vanuit wetenschappelijk oogpunt behandeld, aldus Nobre. Het Amazonegebied is van groot belang voor het wereldklimaat. Dat Franciscus dit heeft erkend, zei hij, maakt hem tot een bondgenoot van de wetenschap.

bron: kro-ncrv/katholiek

lees ook: een artikel van katholisch.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *