Grensregio herdenkt Rijnlandoffensief

Vandaag is het 75 jaar geleden dat vanuit het Rijk van Nijmegen het geallieerde Rijnlandoffensief van start ging. Hoewel deze reeks militaire operaties veel minder bekend is dan Market Garden, was het de grootste aanval die ooit vanaf Nederlands grondgebied is uitgevoerd. Het Rijnlandoffensief, dat zondag 9 februari uitvoerig wordt herdacht in Groesbeek, luidde het definitieve einde in van de Duitse bezetting van Nederland.

“Maar de Nederlands-Duitse grensregio bleef verwoest achter. Vele duizenden burgers en militairen kwamen om”, zegt historicus Wiel Lenders tegenover het ANP.

De operatie duurde van 8 februari tot 23 maart. De komende weken zijn er zowel aan de Nederlandse als aan de Duitse kant van de grens herdenkingen.

Lenders: “Aan Duitse zijde neemt de belangstelling voor herdenken merkbaar toe. De nieuwe generatie kan wat meer afstand nemen van de in Duitsland altijd gevoelde schuld en schaamte. Zij willen de gebeurtenissen in een historisch perspectief plaatsen.”

Het Rijnlandoffensief is de verzamelnaam van vijf verschillende operaties: Operatie Veritable, Operatie Grenade, Operatie Blockbuster, Operatie Plunder en Operatie Varsity. In totaal deden er 1,2 miljoen geallieerde militairen mee. Zij stonden tegenover ongeveer 100.000 Duitse soldaten, die elke millimeter grond bevochten. Pas op 23 maart waren de bevrijders definitief over de Rijn in Duitsland en konden ze optrekken naar Berlijn. De Canadezen keerden zoals afgesproken terug naar Nederland en bevrijdden Oost- en Noord-Nederland.

Na het mislukken van operatie Market Garden in september 1944 trokken de geallieerden hun troepen samen in het frontgebied bij Nijmegen. Duitse plaatsen als Goch, Emmerich, Wesel en Kleve werden platgebombardeerd om de weg vrij te maken voor een nieuwe opmars naar de Rijn in Duitsland. Op 8 februari 1945 vielen ruim 500.000 militairen het Duitse Reichswald binnen, een bosgebied op de landsgrens tussen Nijmegen en Gennep. In dat bos zijn nog steeds de loopgraven uit die tijd te zien. Tegelijkertijd zou vanaf Venlo een aanval plaatshebben, maar slecht weer en hoogwater blokkeerden die geallieerde aanval wekenlang.

Morgen vindt de herdenking van Operatie Veritable plaats in de protestantse kerk van Groesbeek en op de Canadese erebegraafplaats aldaar. Deze militaire operatie, ook bekend als de Slag om het Reichswald, werd ondernomen door de Britse 21ste Legergroep onder leiding van veldmaarschalk Bernard Montgomery. Op 14 februari wordt deze Slag herdacht in de rooms-katholieke Sint-Lambertuskerk van het Duitse dorp Donsbrüggen.

Later deze maand wordt in het Duitse Wesel een symposium gehouden over het Rijnlandoffensief en de gevolgen daarvan. In het Groesbeekse Vrijheidsmuseum draait tot eind maart de Duitse historische film Krieg am Niederrhein.

bron:kro-ncrv/katholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *