Actief geloven is antigif tegen rechtsextremisme

Volgens onderzoekers van de universiteiten van Bern en Leipzig kan actieve kerkelijke betrokkenheid een belangrijk antigif vormen tegen vreemdelingenhaat.

Anderzijds wordt wie bijgelovig is sterker aangesproken door een eenvoudig wereldbeeld, etnocentrisme en vreemdelingenhaat. De studie van de wetenschappers vond plaats in het voormalige Oost-Duitsland en de rest van Duitsland.

Kerkactieve mensen identificeren zich met het open en tolerante wereldbeeld van de Kerk en behoren eerder tot het type ‘radicale’ christen, voor wie liefde en tolerantie voorop staan, verduidelijkt Stefan Huber, hoofd van het Instituut voor Empirisch Onderzoek in Religies aan de Universiteit van Bern en coauteur van de studie. Dat is alleszins het geval in Oost-Duitsland, waar de kerk een belangrijke rol speelde in de val van de muur in 1989, hoewel slechts 20 procent van de bevolking religieus geëngageerd was.

Anderzijds stellen wij vast dat het geloof in geluksbrengers, waarzeggers, horoscopen en wondergenezers vaak hand in hand gaat met een etnocentrisch perspectief en extreemrechtse houdingen, zegt Alexander Yendell van de Universiteit van Leipzig. Mensen die bijgelovig zijn, zijn volgens hem ook vatbaarder voor samenzweringstheorieën en zwart-witdenken.

Volgens de onderzoekers geeft hun studie ook aan dat kerken een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen extremistische opvattingen en voortrekkers moeten zijn in de interreligieuze dialoog, om zo ook vooroordelen tegen de islam te counteren.

Bron: Kathpress.at

beeld: © parlementaire monitor 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *