Eerbetoon van Welshe bevrijders van Den Bosch

Na de Oeteldonkse gekte van vorige week is het vandaag in de Sint-Jan weer business as usual. Het is de eerste zondag van de veertigdagentijd, de liturgische periode die de gelovigen voorbereidt op Pasen, het grote feest van de bevrijding uit dood en zonde. Maar in de Bossche kathedraal staan de gelovigen vandaag tevens stil bij een aardse bevrijding. Want het is ook de feestdag van Sint-David, de patroon van Wales. En daarom krijgt een plaquette die herinnert aan de bevrijding van Den Bosch door de 53rd Welsh Division vandaag een vaste plek in de Gedachteniskapel van de Sint-Jan.

Welshe militairen in de straten van Den Bosch in oktober 1944.


Wat Saint Patrick is voor de Ieren is Saint David voor de Welsh. Deze koningszoon en bisschop uit de zesde eeuw staat bekend als kloosterstichter, prediker en wonderdoener. Op Saint David’s Day worden er overal in Wales en in landen waar veel Welshmen wonen bonte parades gehouden. Het is een feest waarin de Welshe cultuur en het eigen erfgoed centraal staat. Het leek het Bossche kerkbestuur een goed idee om juist op deze dag wederom dankbaarheid te betonen aan de 146 militairen van de 53rd Welsh Infantry Division, die in de periode van 20 tot en met 30 oktober 1944 Den Bosch bevrijdden.

Welshe militairen strijden oktober 1944 in Den Bosch tegen de Duitsers.


Als onderdeel van het totale programma rond 75 jaar vrijheid werd in oktober 2019 de dankbaarheidsplaquette gepresenteerd (zie foto hieronder). Deze plaquette krijgt vandaag een vaste centrale plaats in de Gedachteniskapel in het noordelijk gedeelte van de kooromgang, waar de geliquideerde Bossche verzetsstrijder kapelaan Harry Koopmans, de zalige karmeliet Titus Brandsma en de heilige karmelietes Edith Stein worden geëerd. Daar komen naast de plaquette ook het in 1985 ontvangen Welsh Cross en de speciale kaars ’75 jaar Vrijheid’ bij.

Burgemeester Jack Mikkers zal in de Sint-Jan een korte toespraak houden. Direct na afloop van de hoogmis wordt in de Gedachteniskapel de plaquette geplaatst. De projectorganisatie 75 jaar Vrijheid ’s-Hertogenbosch verzorgt een kort herdenkingsmoment.

bron: kro-ncrv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *