Interreligieuze beweging Coexister leert jongeren samenleven

Het Franse Coexister laat christelijke, joodse, islamitische en niet-gelovige jongeren samen activiteiten ondernemen. De beweging hoopt ook groepen te starten in Nederland.

‘Ik heb zelf de smaak van uitsluiting geproefd’, vertelt Samuel Grzybowski. Hij is de oprichter van Coexister. Hij brengt in Frankrijk jongeren tussen 18 en 35 jaar van allerlei achtergronden bij elkaar: moslims, christenen, joden, atheïsten. Het doel: diversiteit als een kracht zien, uitsluiting tegengaan.

Grzybowski is 27 en is fulltime sociaal ondernemer. Hij richtte als middelbare scholier in Parijs elf jaar geleden Coexister op. ‘Ik ben vier jaar lang gepest. Dat was zwaar. De enige vrienden die ik had waren in het Parc des Princes, het stadion van Paris Saint Germain. Daar was een interculturele groep, met mensen van verschillende achtergronden.’

Inmiddels is hij in Frankrijk uitgegroeid tot een bekendheid. Aan Coexister nemen drieduizend mensen deel, in vijftig steden. Er zijn ook in andere landen groepen opgezet, zoals in Duitsland. Op tv en in kranten verdedigt Grzybowski zijn ideaal van eenheid in diversiteit.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

bezoek de site van coexister (in het Frans)

beeld: © La Croix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *