Europese bisschoppen: ‘Onze menselijkheid mag niet in quarantaine’

Comece-voorzitter Jean Claude Hollerich op bezoek in een vluchtelingenkamp © Comece

De Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) roept de EU-landen op om gul om te gaan met de asielaanvragen van vluchtelingen op de Griekse eilanden, vooral als het gaat omniet-begeleide minderjarige vreemdelingen(jongeren zonder begeleiding van hun ouders of een wettelijke voogd redactie). Dat kan helpen beletten dat zij met het coronavirus besmet raken en ervoor zorgen dat diegenen die wel besmet zouden zijn de nodige medische zorgen kunnen ontvangen.

De COMECE herinnert eraan dat het coronavirus zijn donkerste kant laat zien op plaatsen waar mensen opeengepakt zitten en geen toegang hebben tot passende gezondheidszorg. Het is hoogst noodzakelijk de asielzoekers op de Griekse eilanden te herverdelen. De de situatie is er immers dramatisch. Op Moira zijn intussen minstens acht inwoners met corona van het eiland besmet. Net nu hebben migranten zonder papieren onze steun hard nodig, onderstreept de COMECE.

Ongeveer 20.000 mensen bevinden zich in het Moira-kamp op het eiland Lesbos, hoewel de voorzieningen slechts bedacht zijn voor 3.000 asielzoekers. Het potentiële besmettingspercentage van het Moira-kamp op het Griekse eiland Lesbos is hoger dan op een cruiseschip, waarschuwt de COMECE.

Het Groothertogdom Luxemburg heeft ondertussen 12 niet-begeleide asielzoekers opgevangen. Ook Duitsland heeft zich bereid verklaard om er een 50-tal op te vangen. De COMECE moedigt ook de andere EU-lidstaten aan om uitgerekend in deze barre coronatijde daadwerkelijk solidariteit met deze mensen te tonen.

Bron: COMECE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *