Kerkleiders protesteren tegen schrapping VS-bijdrage aan het WHO

De Nationale Raad van Kerken (NCC) in  de VS vraagt president Donald Trump om terug te komen op zijn beslissing om de bijdrage van de VS aan de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) op te schorten.

De Amerikaanse kerkleiders bestempelen de beslissing niet alleen als fout, maar ook als gevaarlijk en immoreel. Ze schrijven: De timing is slecht en de beslissing getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid. Jim Winkler, de secretaris-generaal van de NCC, zegt dat de kerkleiders fier erop zijn dat de VS al van bij de oprichting van de WHO belangrijkste financier zijn geweest van de VN-organisatie. Hij erkent ook dat de werking voor verbetering vatbaar is. Maar uitgerekend nu de steun opzeggen, op een moment dat de hele wereld tegen het coronavirus vecht, is echt een slechts moment en het is een regelrechte ramp. De NCC schrijft ook dat de VS moreel de plicht hebben om bij te dragen de wereldgezondheid.

Ioan Sauca, waarnemend secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken (WCC), benadrukt de voortrekkersrol van de WHO in de wereldwijde strijd tegen de coronapandemie. Juist nu moeten wij dit instrument versterken en efficiënter maken. Maar juist op een moment van een onbekende dreiging draagt de beslissing van president Trump ertoe bij dat de werking van de organisatie opzettelijk wordt ondermijnd. Hiermee wordt het belang van de mensheid niet gediend. Momenteel is het dringend noodzakelijk dat de verspreiding van het virus wordt ingeperkt en dat de dreiging ervan wordt beheerst, met gebruikmaking van alle beschikbare instrumenten.

Bron: NCC/WCC/kro-ncrv.nl

beeld: ©bangkokpost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *