Parochiehervorming

Bisschop Stephan Ackermann van Trier zal op 5 juni in Rome zijn voor gesprekken met curieleden die gaan over de parochies. Dat maakte het bisdom dit weekend bekend.

D: Gedeeltelijke overwinning voor de parochiehervorming van Trier

De gesprekken maken deel uit van het Romeinse evaluatieproces nadat de bisschop door Romeinse instanties daags voor het ingaan van een reorganisatie als resultaat van een diocesane synode, werd teruggefloten. Bisschop Ackermann wordt vergezeld door vicaris-generaal Ulrich von Plettenberg en het hoofd van het synodebureau, Christian Heckmann.

Volgens bisschop Ackermann komen de volgende onderwerpen aan bod: rol en positie van de pastoor in de parochie van de toekomst; priesterlijke dienst in de parochie van de toekomst; evenals de vorm van de parochie van de toekomst met zijn organen en lichamen.

Verder overleg tot eind juni

Ackermann had in januari al verklaard dat hij verwachtte dat de Romeinse zijde een discussie over deze vragen noodzakelijk vond. Na de besprekingen in Rome is het plan van de bisschop het interne overleg in het bisdom eind juni af te ronden.

De in het bisdom Trier geplande hervorming, en door Rome voorlopig tegengehouden uitvoering daarvan, beoogt nieuwe structuren en inhoudelijke prioriteiten voor pastorale zorg en religieus leven. De hervorming bepaalt dat de vorige 887 parochies in het bisdom zullen worden samengevoegd tot 35 grote parochies, die zullen worden geleid door een team van één pastoor en twee leken. De andere priesters hebben in de voorgestelde structuur geen leidende functie op parochieniveau. 
Oorspronkelijk zouden 15 “parochies van de toekomst” in januari zijn begonnen, de andere 20 zouden een jaar later volgen.

(bistum trier – sk)/vatican news
beeld: ©bisdom trier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *