Aartsbisschop Paglia vergelijkt racisme met corona

Racisme is een “geestelijk” virus dat zich net als SARS-CoV-2 over de hele wereld heeft verspreid en moet worden uitgeroeid, aldus aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pontificale Academie voor het Leven.

“Ik zou (racisme) willen vergelijken met COVID-19, maar het is een virus van de geest, een cultureel virus dat, als het niet geïsoleerd is, zich snel verspreidt”, aldus Paglia, die onlangs tegenover Catholic News Service (CNS) reageerde op de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd op 25 mei in Minneapolis en de daaropvolgende protesten en plunderingen in de hele Verenigde Staten.


Floyd (46 jaar) werd gearresteerd door de politie op verdenking van het betalen met een vals bankbiljet. Toen hij eenmaal geboeid was, werd hij op straat vastgehouden door een nekklem van een blanke politieagent. Dat zorgde ervoor dat hij stikte.

In Houston (Texas) wordt Floyd herinnerd als een vredestichter en mentor van talrijke jongeren in achterstandswijken. Tot hij in 2018 voor een christelijk project naar Minneapolis (Minnesota) verhuisde, probeerde hij er jarenlang de cyclus van geweld te doorbreken en jongeren te overtuigen om voor Jezus te kiezen in plaats van de kleine criminaliteit.

Aartsbisschop Paglia: “We moeten nu een revolutie van broederschap opstarten. We zijn allemaal broeders en zusters. Broederschap is een belofte die in de moderne tijd ontbreekt. Naar mijn mening is de ware kracht die ons in onze zwakheid ondersteunt, broederschap en solidariteit. Dat verslaat het coronavirus en ook het racisme.”

De strijd tegen racisme, voegde de curieprelaat eraan toe, wordt gevoerd “niet met geweld maar in de stijl van Martin Luther King: met woorden, met cultuur, met geloof, met humanisme”.

“Het is niet genoeg om te zwijgen,” zei de Italiaanse aartsbisschop. “Om te voorkomen dat het virus van racisme zich vermenigvuldigt, moeten degenen die zich tegen racisme verzetten zich ook vermenigvuldigen.”


Paglia zei dat de Verenigde Staten een roeping heeft om anderen te helpen, niet alleen zichzelf. Maar “ik geloof dat ze die roeping hebben verloren”.

Volgens de president van de pauselijke academie ter bescherming van het menselijk leven zou het een goede zaak zijn als paus Franciscus een document zou publiceren waarin racisme – een “wereldwijd probleem” – aan de orde wordt gesteld.

bron: kro-ncrv

beeld: © https://images.unsplash.com/photo-1591281866515-fbe57a541bff?ixid=MXwxMjA3fDB8MHxzZWFyY2h8OHx8ZmxveWR8ZW58MHx8MHw%3D&ixlib=rb-1.2.1&w=1000&q=80

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *