Bisschop Episcopaalse Kerk van Washington woedend op Trump

De bisschop in de Amerikaanse hoofdstad Washington van de Episcopaalse Kerk heeft er geen goed woord voor over dat president Donald Trump een van haar kerken heeft gebruikt om een politiek statement te maken. “Ik ben woedend”, zegt Mariann Budde tegen The Washington Post.

Budde was van tevoren niet ingelicht over de actie van Trump, die na een toespraak bij het Witte Huis naar de nabijgelegen St. John’s Episcopal Church liep om voor het gebouw een bijbel in de lucht te houden. In de ‘kerk van de presidenten’ was tijdens de rellen van afgelopen dagen brand gesticht.

Voordat Trump bij de kerk kon komen, moest wel eerst het tussenliggende park Lafayette Square door de veiligheidsdiensten worden leeggeveegd, waar op dat moment een demonstratie aan de gang was. De bisschop aanschouwde het tafereel op het nieuws.

“Alles wat hij heeft gezegd en gedaan is geweld aanwakkeren”, zegt Budde over Trump. “We hebben moreel leiderschap nodig en hij heeft er alles aan gedaan om ons uiteen te drijven. En heeft zojuist een van de heiligste symbolen van de joods-christelijke traditie gebruikt.” Daar is ze naar eigen zeggen “sprakeloos” over.

Volgens de bisschop waren maandag heel de dag rond de tien geestelijken in de kerk en bij Lafayette Square om de betogers te ondersteunen. Ze zegt geen belletje te hebben gehad dat de autoriteiten het gebied kwamen ontruimen “met traangas, zodat ze een van onze kerken konden gebruiken als rekwisiet”.

In de St. John’s Episcopal Church was 30 mei brand gesticht. Sinds de opening van de kerk in 1816 hebben alle presidenten er minstens een maal een kerkdienst bijgewoond. Foto: AP.


Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden haalde maandag fel uit naar president Trump vanwege diens wandeling naar de betreffende kerk. “Hij gebruik het Amerikaanse leger tegen het Amerikaanse volk. Hij liet traangas en rubberen kogels afvuren op vreedzame demonstranten. Voor een foto”, zei Biden op Twitter over zijn rivaal.

Trump kondigde in een korte toespraak aan dat hij relschoppers hard gaat aanpakken. In veel Amerikaanse steden zijn al enkele dagen naast de vreedzame protesten ook rellen in reactie op de dood van de Afro-Amerikaanse man George Floyd in Minneapolis, die door een politieagent in een nekklem werd gehouden.

Trump maakte bekend dat hij alle federale middelen en mensen zal inzetten, burgers en militairen, om de rellen en plunderingen een halt toe te roepen. Daarnaast kondigde hij een avondklok af die om 19.00 uur ingaat en streng zal worden gehandhaafd.

bron: kro-ncrv

beeld: ©cathedral.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *