Priesterwijdingen in Nederland verspreid

De eerste zaterdag na Pinksteren is in de drie Nederlandse bisdommen Haarlem-Amsterdam, Den Bosch en Roermond de traditionele dag van de priesterwijding van diocesane geestelijken. Vorig jaar waren er op die dag vier diakens die tot priester werden gewijd, maar dit jaar slechts één. Dat gebeurde in Roermond. Het bisdom Den Bosch had voor het tweede achtereenvolgende jaar geen nieuwe priester te verwelkomen. Later dit jaar vinden in andere bisdommen nog meerdere priesterwijdingen plaats.

In een zo goed als lege Sint-Christoffelkathedraal was de uit Polen afkomstige Paweł Żelazny degene die door handoplegging en gebed van bisschop Harrie Smeets tot priester werd gewijd. Het was een bijzondere viering, omdat er vanwege de coronamaatregelen nauwelijks iemand bij aanwezig mocht zijn. Belangstellenden konden de viering wel live via internet volgen. Het bisdom Roermond plaatste een fotoreportage van de plechtigheid op Flickr.

Vandaag zou in de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht ook één diaken tot priester zijn gewijd. Maar het aartsbisdom besloot die vanwege de coronacrisis niet te laten doorgaan. De plechtigheid wordt verschoven naar zaterdag 25 juli. Op deze feestdag van de heilige apostel Jacobus de Meerdere zal kardinaal Willem Jacobus Eijk, aartsbisschop van Utrecht, de 28-jarige diaken Gauthier de Bekker tot priester wijden. Ook dan mag die plechtigheid door een beperkt aantal mensen op uitnodiging worden bijgewoond.

In het bisdom Haarlem-Amsterdam vinden dit jaar vanwege de coronacrisis op andere data priesterwijdingen plaats: vijf in totaal. De eerste is voorzien op 4 juli: diaken Paul Bindels. De andere vier wijdingen volgen in september en oktober.

bron: kro-ncrv

beeld: https://np-kroncrv-v2-staging.s3.amazonaws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *