Online kerkdienst is zeer waardevol maar doe niet alsof het een tv-productie is

Het gebeurt te vaak – en dat is niet terecht – dat een online kerkdienst van een lokale kerk wordt vergeleken en afgemeten aan de Beam-kerkdiensten van de EO. Alsof een kerkdienst in het dorp ook wordt afgerekend op kijkcijfers. Hier te zien: uitzending EO afgelopen zondag, met Tiemen Westerduin.

Je moet een online kerkdienst niet beoordelen zoals tv-programma’s, die worden afgerekend op basis van kijkcijfers. Ga dus niet aan de dominee vragen of het ‘voor het beeld’ wat aantrekkelijker en spannender kan. Dat schrijft Wim van Dijk. Hij is professioneel actief met broadcast en online streaming.

  • door Wim van Dijk  

Het gebeurt te vaak – en dat is niet terecht – dat een online kerkdienst van een lokale kerk wordt vergeleken en afgemeten aan de Beam-kerkdiensten van de EO. Alsof een kerkdienst in het dorp ook wordt afgerekend op kijkcijfers. Hier te zien: uitzending EO afgelopen zondag, met Tiemen Westerduin.(beeld Youtube)

In het artikel over Beam van Rimme Mastebroek in het Nederlands Dagblad van 3 juli wordt gesproken over het succes van dit programma in deze coronatijd waarin ook talloze kerk-tv-uitzendingen op internet te vinden zijn. Het succes wordt vooral gemeten op basis van de kijkcijfers. Ik lees daar opnieuw over in het artikel over online-diensten in de krant van donderdag (’Dienst niet skippen, wel shoppen’).

Hilversum

Het valt me op dat in de berichtgeving over de online kerkdiensten regelmatig de vergelijking wordt gemaakt tussen wat ‘Hilversum’ vindt en wat de gangbare praktijk is in de kerken die online hun diensten uitzenden.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *