Vrouwelijke priesters zijn mogelijk, zegt een nieuw lid van de Vaticaanse financiële raad

Rechtenprofessor Charlotte Kreuter-Kirchhof, onlangs benoemd door paus Franciscus als lid van de groep die toezicht houdt op de financiën van het Vaticaan, zei op 10 augustus dat ze het mogelijk acht dat vrouwen als priesters in de katholieke kerk zouden kunnen dienen en ook leidinggevende posities kunnen gaan innemen in de curie.

“Naar mijn mening is er op dit gebied heel veel mogelijk”, vertelde ze in een interview aan de katholieke website katholisch.de  ‘Maar daarover zijn momenteel verhitte debatten in de kerk.’

Kreuter-Kirchhof, professor in Düsseldorf voor Duits en Internationaal Recht, is een van de zes vrouwen die Franciscus op 6 augustus heeft benoemd tot leden van de Vaticaanse Raad voor de Economie. Francis richtte de groep in 2014 op om toezicht te houden op de financiële activiteiten van zowel de Vaticaanse stadstaat als de “ministeries” van de Heilige Stoel.

Tot nu toe telde de raad uitsluitend mannen.

Kreuter-Kirchhof, die ook voorzitter is van de Hildegardis Association, die vrouwen ondersteunt in academisch onderwijs en beroepsopleiding, zei in het interview dat ze bemoedigende tekenen zag van vrouwelijk leiderschap in de Duitse kerk. 

“In veel bisdommen nemen vrouwen centrale leidinggevende taken op zich en leveren ze een substantiële bijdrage aan een vitale kerk in de toekomst”, zei ze.
Kreuter-Kirchhof omschreef de nieuwe benoemingen in de Raad voor de Economie als een “duidelijk teken van de gewenste samenwerking tussen bisschoppen, priesters en leken en van de samenwerking tussen mannen en vrouwen”. Het lidmaatschap van de raad weerspiegelt een saamhorigheid die de kerk voorbereidt op de toekomst, zei ze.

Onder de zes nieuwe vrouwelijke leden is naast Kreuter-Kirchhof nog een Duitse vrouw: de voorzitter van de nationale vereniging van Duitse coöperatieve banken, Marija Kolak, uit Berlijn.

De overige vier vrouwelijke leden van de raad zijn afkomstig uit zowel Spanje als het Verenigd Koninkrijk. De groep omvat ook een leek, een Italiaan en acht prelaten. De Duitse kardinaal Reinhard Marx blijft de voorzitter van de raad.

bron: Katholisch.de/ncr

beeld: © aartsbisdom Paderborn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *