Bisschop De Korte: het is afwachten of alles echt anders wordt

Door de coronacrisis kwam de samenleving tot stilstand. Bedrijven gingen vrijwel geheel dicht. Hele sectoren op slot. Kerken sloten de deuren. Nu komen er weer wat versoepelingen. Bisschop Gerard de Korte kijkt terug en naar de tijd die komt.

door Pieter Bliek in het Friesch Dagblad, 03 juni 2020


Het bisdom ’s-Hertogenbosch, waar Gerard de Korte (64) sinds vier jaar als bisschop zetelt, is van de zeven rooms-katholieke bisdommen van Nederland de afgelopen maanden het zwaarst getroffen. Hij had nooit kunnen bedenken als geestelijk herder van grootste bisdom van ons land met een crisis van een dergelijke omvang te maken te zullen krijgen. ,,Brabant kende meerdere uitbraakhaarden van het coronavirus. Denk aan Uden en Cranendonck. Mogelijk is er een verband tussen mensen uit de provincie die in Italië zijn geweest in combinatie met carnaval en de luchtkwaliteit vanwege de intensieve veehouderij. Maar dat zijn hypothesen die nog moeten worden onderzocht.”……….

In plaats van zich te wagen aan speculaties wijst De Korte naar de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij): over de zorg voor ons gemeenschappelijke huis. ,,Franciscus schrijft hierin dat moeder aarde wordt misbruikt. Dit heeft ook te maken met de intensieve veehouderij.”

Een veel gehoord geluid is dat velen denken dat na of door de coronacrisis er een nieuwe samenleving zal ontstaan waar andere dingen belangrijk gevonden worden en er een herwaardering komt van waarden. De Korte is daar nog sceptisch over. ,,Van huis uit ben ik historicus. Ik heb geleerd dat ingesleten patronen snel terugkomen. Je leest dat na de coronacrisis alles anders wordt, maar dat is koffiedik kijken. Ik ben geen futuroloog maar we moeten het eerst nog zien… We hebben wel geleerd dat we met al onze wetenschap en techniek kwetsbare mensen blijven, en dat een virus de hele wereld een tijd lang plat kan leggen.”…………

Lees het volledige artikel in het Friesch Dagblad

beeld> © deroerom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *