De draad van de tijd oppakken: ‘Laudato si’’ en het weefsel van de schepping

De aarde warmt op, er ontstaan nieuwe vormen van slavernij en bedrijven worden uitgebeend. De problemen in deze wereld zijn niet eenvoudig op te lossen, maar politici kunnen en moeten in het spoor van Laudato si’ een begin maken.

door Herman Kaiser


Tijdens de avondmaaltijd bij een meerdaagse conferentie vroeg een tafelgenoot, met een bepaalde ondertoon, of ik soms bij de franciscanen op school had gezeten. Ik was perplex. Het klopte namelijk. Het Antonius Doctor College in Kerkrade werd gerund door de franciscanen, maar er waren eind jaren zestig nog maar weinig paters die daadwerkelijk lesgaven.

Ik vroeg hoe hij dit had kunnen raden. Het antwoord zal ik nooit vergeten: ,,Ik heb bij de jezuïeten op school gezeten. En wij hebben op een kilometer afstand in de gaten als iemand bij de franciscanen in de leer is geweest”. Dit voorval deed zich midden jaren negentig voor. Niemand kon toen vermoeden dat er vijftien jaar later een jezuïet paus zou worden (dat was op zich al nauwelijks denkbaar) en dat deze zich zou noemen naar Franciscus van Assisi.

lees het volledige artikel in het Friesch Dagblad

beeld:©wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *