Afro-Amerikaanse kardinaal wil goede verstandhouding met Biden

aartsbisschop Wilton Gregory © VS ambassade bij de H. Stoel

Aartsbisschop Wilton Gregory van Washington, die op het consistorie van zaterdag 28 november 2020 de eerste Afro-Amerikaanse kardinaal wordt, zegt in een interview met Reuters dat hij naar een goede verstandhouding en betekenisvolle raakvlakken zal streven met de administratie van de nieuwe VS-president Joe Biden. Wilton Gregory was de eerste gekleurde voorzitter van de Bisschoppenconferentie van de VS (USCCB).

De 72-jarige (hij wordt op 7 december 73) Wilton Gregory erkent dat er – onder meer inzake de legalisering van abortus – ernstige meningsverschillen bestaan met Joe Biden, de eerste katholieke president sinds John F. Kennedy in 1961. Maar ik heb het altijd als mijn taak beschouwd om in dialoog te gaan en het gesprek gaande te houden. Ik hoop dat ook mijn gesprekken met de nieuwe regering die houding zullen weerspiegelen, ook al besef ik dat er domeinen zijn waarover wij het niet eens zullen raken. Maar ik wil ook zoeken naar gespreksonderwerpen waarover wij het wel eens kunnen worden.

Artsbisschop Gregory  is een uitgesproken voorvechter van burgerrechten. Hij liet ook zijn stem horen na de dood van George Floyd, als gevolg van racistisch politiegeweld. Ik hoop dat ik mijn kardinaalstitel zal kunnen gebruiken als bruggenbouwer tussen de Afrikaans-Amerikaanse katholieke gemeenschap en de wereldkerk, en vooral op het vlak van de kerkelijke inzet voor raciale en sociale rechtvaardigheid.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *