Kardinaal Dolan: “McCarrick was charmant, hij loog – en het werkte”

Vanuit het standpunt van de aartsbisschop van New York, kardinaal Timothy Dolan, laat het Vaticaanse rapport over Theodore McCarrick zien dat de kardinaal in staat was velen te misleiden met zijn leugens, waaronder hijzelf, Dolan. Klerikalisme droeg ook bij aan wat er gebeurde. Dit is wat de aartsbisschop van New York zei in zijn podcast “Conversation with Cardinal Dolan”.

“Hij was buitengewoon getalenteerd in het bedriegen en manipuleren. Hij was charmant, hij loog – en het werkte. En het werkte voor veel mensen. Als ik nu terugkijk, moet ik zeggen: het werkte ook voor mij. Ik heb nooit enig verdenking van seksueel wangedrag gekoesterd, maar ik moet zeggen dat ik hem bewonderde. Ik dacht dat hij een goed voorbeeld was van veel energie en liefde voor de kerk. Ik moet zeggen dat ik ook in zijn greep van betovering was. “

Met deze woorden  beschrijft kardinaal Timothy Dolan in zijn recente wekelijkse podcast hoe de voormalige kardinaal McCarrick in staat was een geloofwaardig beeld van zichzelf te creëren dat echter de waarheid maskeerde. Na twee jaar werken publiceerde het Vaticaanse Staatssecretariaat zijn “ Rapport over de institutionele kennis en het besluitvormingsproces van de Heilige Stoel in relatie tot de voormalige kardinaal Theodore Edgar McCarrick (periode van 1930 tot 2017)“. 
De voormalige aartsbisschop van Washington en kardinaal werd in zijn tijd zelfs beschouwd als een toegewijde strijder tegen misbruik. McCarrick was ook in staat om de toenmalige paus Johannes Paulus II te misleiden, zoals in het Vaticaanrapport staat: deze geloofde een persoonlijke brief waarin de Amerikaanse bisschop verzekerde dat de geruchten tegen hem ongegrond of op zijn minst niet bewezen waren.

Hand in hand: leugens enerzijds, overdrijving van priesters anderzijds

“De echte slechterik hier, en er is er maar één, dat is Ted McCarrick”, legt kardinaal Dolan uit na het lezen van het 460 pagina’s tellende rapport van het Vaticaan. Maar: “De tweede slechterik hier, vrees ik, moeten we zeggen, is een klimaat dat priesters boven de wet plaatste, hen het voorrecht gaf om dingen te doen zonder verantwoording af te leggen – wat we klerikalisme noemen. Het Vaticaanse rapport bevat veel “teleurstellend, verdrietig, vreselijk materiaal”. Kardinaal Dolan toonde zich dankbaar dat de waarheid eindelijk aan het licht is gekomen. De aartsbisschop van New York bedankte uitdrukkelijk alle slachtoffers die zich hadden gemeld en aangifte hadden gedaan van seksueel misbruik: “Sinds de aantijgingen openbaar werden, waren er godzijdank mensen die naar voren kwamen. Ik ben heel blij en dankbaar dat zij dat gedaan hebt, we stellen het erg op prijs, want het kost veel – wonden worden weer opengescheurd … “

Toen beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen in verband met machtsmisbruik werden bevestigd, ontnam paus Franciscus McCarrick in 2018 het kardinaalschap. Enkele maanden later bracht hij hem ook terug naar de lekenstand. McCarrick is nu 90 jaar oud en woont in een kapucijnenklooster in de Amerikaanse staat Kansas, afgeschermd van de buitenwereld.

(cardinaldolan.org/vatican news – sst)

beeld: © 2019 Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *