Een bijbelcitaat licht op in het donker.

Een parochie in Lastrup, een 7.000 inwoners tellende gemeente in de Landkreis Cloppenburg in de Duitse deelstaat Nedersaksen, projecteert sinds kort geloofsboodschappen op de kerkgevel. Het initiatief daartoe is genomen door Robert Luttikhuis, pastoraal werker, die zich de vraag stelde hoe de Kerk met eenvoudige middelen en zonder hoge kosten nadrukkelijker aanwezig kan zijn in de openbare ruimte. Hij kwam op het idee om een beamer te installeren die sinds deze maand elke avond bemoedigende geloofsboodschappen projecteert op de gevel van de Sint-Peterkerk.

Robert Luttikhuis: Wij hebben de beamer voor nog geen 50 euro op internet gekocht. De elektriciteitskosten zijn erg laag. ‘s Avonds bedragen zij ongeveer 1 cent. Sinds de start van het initiatief houden mensen nu vaker halt voor de kerk en zij maken regelmatig een foto, die zij dan later met anderen delen.

Hoop brengen aan passanten

“Deze projectie wil iedereen aanspreken die hier langs komt”, legt pastoraal werker Robert Luttikhuis uit. Van half zes ’s avonds tot middernacht zijn wisselende boodschappen te zien, met de bedoeling om de kerk en geloof onder de aandacht te brengen. “Zeker in deze donkere tijd, die niet alleen donker is vanwege de korte dagen maar vooral dit jaar vanwege de Corona-pandemie. Veel mensen lijden daaronder. Sommigen missen perspectief in hun persoonlijke leven of in hun beroep. Bijbelse woorden die zichtbaar zijn op de kerk, kunnen mensen hoop en troost bieden en de betekenis van kerkzijn onderstrepen.” zegt Luttikhuis. Hij richt zijn uitnodiging uitdrukkelijk aan alle mensen, ongeacht geloof of afkomst. In de Sint-Petruskerk richtte de pastoraal werker samen met leden van het liturgiecomité een “stilteruimte” in die mensen rust biedt, kans tot bezinning en gebed. Maar natuurlijk zal niet iedereen die de tekst op de kerk ziet meteen de weg naar de kerk vinden. Dat hoeft ook niet. Maar als deze boodschap mensen een beetje kan opbeuren en uitzicht geeft en als zo de kerk mensen naar God brengt dan is het prima.” Aldus pastor Luttikhuis.

bron en beeld: st petrusparochie Lastrup (D)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *