Haye van der Meer sj overleden

Pater Haye van der Meer S.J. is gisteren overleden in Nijmegen. De invloedrijke moraaltheoloog en kerkjurist was de eerste rector van het Grootseminarie Rolduc, de door bisschop Jo Gijsen opgerichte priesteropleiding van het bisdom Roermond.

Haye van der Meer werd op 17 juni 1926 in Noordwijk geboren. Na het gymnasium trad hij toe tot de Sociëteit van Jezus. Hij studeerde filosofie in Nijmegen en promoveerde in 1962 in Innsbruck tot doctor in de theologie. Daarna studeerde hij kerkelijk recht in Rome. In 1970 nam hij deel aan het Landelijk Pastoraal Concilie in Noordwijkerhout.

Vanaf 1967 was hij rector van de jezuïetenopleiding in Amsterdam totdat hij in 1972 door bisschop Gijsen werd benoemd tot bisschoppelijk vicaris in het bisdom Roermond. Van 1974 tot 1987 was hij rector van Grootseminarie Rolduc. Een aantal seminaristen uit die periode is bisschop geworden: Wim Eijk, Jos Punt, Jan Hendriks, Jan Liesen en Everard de Jong.  

Jarenlang was pater Van der Meer docent moraaltheologie aan diverse kerkelijke opleidingen. Van 1988 tot 2010 was hij officiaal (kerkrechter) van het bisdom Roermond. Hij woonde in die tijd in het bisschopshuis in Roermond, waar hij huisgenoot was van bisschop Frans Wiertz. Sinds eind 2017 verbleef hij in Aqua Viva, een verzorgingshuis van de jezuïeten in Nijmegen.

bron: kro-ncrv.nl

beeld: © https://www.deltalimburg.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *