Patriarch roept op tot de “Nineveh Vasten”

De Chaldeeuwse patriarch-kardinaal Louis Raphael I. Sako heeft zijn gelovigen opgeroepen om de komende “Nineveh Vasten” te onderhouden in het licht van de aanhoudende coronapandemie in de geest van berouw en solidariteit. Kunnen wij ons ook door hem laten inspireren?

“We hebben berouw van onze zonden, bidden voor redding van de corona-epidemie, overwegen de zin van ons bestaan, nemen onze verantwoordelijkheid jegens onze zusters en broeders en onze samenleving en betuigen onze solidariteit”, zei het hoofd van de kerk die in eenheid met Rome is.

Sako verwijst naar de oorsprong van de traditie. Het vasten in Ninevé doet denken aan de profeet Jona, die volgens bijbelse traditie drie dagen in de buik van een grote vis doorbracht. Tegelijkertijd doet het denken aan een ernstige plaag die in de zesde eeuw de Noord-Iraakse stad Nineveh en de regio Mesopotamië trof en duizenden levens eiste.

Het toenmalige hoofd van de kerk, Catholicos Ezekiel (570-581), riep de gelovigen op om drie dagen te vasten en om boete te bidden om een ​​einde te maken aan de epidemie, zei Sako.

Corona-pandemie vergelijkbaar met de pest in de tijd van Ezechiël

De Covid-19-pandemie, die de levens van miljoenen mensen beïnvloedt, is vergelijkbaar met de pest in de tijd van Ezechiël. “Het is naar alle maatstaven een wereldwijde catastrofe, met negatieve gevolgen voor de gezondheid van mensen en hun sociale, culturele, economische en religieuze activiteiten”, zei de patriarch.

Hij deed een beroep op gelovigen om het voorbeeld van de christenen uit de 6e eeuw te volgen en de “pijnlijke ervaring van de coronavirus-pandemie” om te zetten in een “kans op genade en goedheid”. Tegelijkertijd riep hij op tot gebeden voor de terugkeer van vrede, veiligheid en stabiliteit in Irak en de regio.

De Chaldeeuwse Kerk viert dit jaar van 25 tot 27 januari het Nineveh Vasten. In veel oosterse kerken wordt deze traditie in acht genomen aan het begin van de derde week voor het begin van de grote vastentijd. Gedurende deze periode zien christenen van verschillende oosterse kerktradities af van het consumeren van dierlijke producten of van voedsel in het algemeen met verschillende gradaties van strengheid.

Domradio.de

zie ook Ninive-vasten in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *