84 procent van de kerkgangers volgt online diensten nog trouw.

Goed nieuws of slecht nieuws?

beeld unsplash / Tye Doring

De coronacrisis heeft minder mensen de kerk uitgedreven dan sommigen vreesden. ‘Mensen die zich anno 2021 christen noemen doen dat uit overtuiging.’

16 procent van de kerkgangers is door de coronacrisis afgehaakt, blijkt uit onderzoek, maar 84 procent volgt de online diensten nog altijd trouw. Of dat goed of slecht nieuws is? Wat kerkelijke kenners betreft is het glas halfvol. 16 procent is best weinig, vindt bijvoorbeeld Mirella Klomp, universitair docent praktische theologie en liturgiewetenschapper bij de Protestantse Theologische Universiteit. Een dienst volgen via een scherm is immers niet te vergelijken met fysiek aanwezig zijn in een kerk. ‘Het online streamen is een service die kerken zijn gaan aanbieden, maar dat voldoet voor een aantal mensen niet. Er zijn mensen die de hele week voor hun werk achter Zoom zitten, die willen in het weekend niet ook nog eens achter een scherm moeten kruipen.’

lees het volledige verslag in het Nederlands Dagblad

Lees ook de berichtgeving op de site van de EO. Deze omroep organiseerde samen met het ND het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *