Bisschop Kohlgraf (D) over de toekomst van de kerk: “Kerk in de huidige vorm is aan het sterven”

De Mainz-bisschop Peter Kohlgraf bekritiseert het feit dat er geen nieuwe, duurzame kerkvorm is, maar eerder oppervlakkige discussies. Het huidige “stervensproces” betekent niet de dood van de kerk.

Volgens de bisschop van Mainz, Peter Kohlgraf, zal de kerk sterven in de vorm die tot nu toe bekend was. Dat moet je zo drastisch uitdrukken met het oog op de huidige veranderingsprocessen in de kerk, zei Kohlgraf maandagavond in een preek in de kathedraal van Mainz. Een nieuwe, duurzame kerkvorm heeft nog geen vorm gekregen.

Veel discussies in de kerk blijven steken bij externe factoren, zei Kohlgraf. Dit geldt ook voor zijn bisdom. De bisschop eiste dat er energie gestoken zou worden in alleen noodzakelijke structuren. We moeten ons vooral richten op een geestelijk proces ‘door te werken aan een overtuigende en mensgerichte vorm van de kerk die recht doet aan de missie van de Evangelie.”

“Stevig overtuigd van de mogelijkheden van God”

Het huidige proces van dood of verandering betekent niet de dood van de kerk, zei Kohlgraf: “Ik ben vast overtuigd van de mogelijkheden van God.” De ontwikkeling van gelovigen tot zelfinitiatiefnemende en biddende mensen zou een stap in de goede richting kunnen zijn. Zelfs een eerlijke behandeling van de misdaden in de kerk en het falen ervan, biedt de kans op een meer humane vorm en een diepere broederschap met alle mensen.

Volgens Kohlgraf moet de manier waarop we omgaan met macht over anderen veranderd worden in een nieuwe vorm van kerk. Velen verlangden naar een kerk waarin gelijkwaardigheid de boventoon voert, zei de bisschop. ,,De toekomstige kerk moet zich ook wenden tot degenen die niet voldoen aan haar ideaal. Het belang van de boodschap van de kerk ligt niet in het veroordelen van individuele mensen of groepen, maar in het specifiek werken voor de zwakken en degenen aan de rand.”

bron: domradio.de​

beeld: bisdom Mainz, Blum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *