Nieuwe Denker des Vaderlands: Paul van Tongeren

Paul van Tongeren is de nieuwe Denker des Vaderlands, melden NRC en Trouw. Van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Hij volgt Daan Roovers op, die twee jaar lang de titel droeg.

De Stichting Maand van de Filosofie, de initiatiefnemer achter de Denker des Vaderlands, maakt de benoeming vandaag officieel bekend, zo staat op de website van de organisatie.

Van Tongeren is filosoof en theoloog. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het beste prikkelende filosofieboek van het jaar. Hij is een van de voornaamste Nederlandse kenners van het werk van Friedrich Nietzsche. 

Eerdere dragers van de titel Denker des Vaderlands zijn Daan Rovers. René ten Bos, Marli Huijer, René Gude en Hans Achterhuis.

Een Denker des Vaderlands is volgens de organisatoren onder meer in staat “de hectiek van het nieuws in een groter verband te plaatsen”. “Op die manier verdiepen zij niet alleen de actualiteit en het publieke debat, maar maken zij de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek.”

Van Tongeren zat tot vorig jaar veertien jaar lang in het algemeen bestuur van Stichting Thomas More (voorheen Radboudstichting), een katholiek netwerk van academici, studenten en belangstellenden. Ook was hij van 1986 tot 1991 in Leiden bijzonder hoogleraar namens deze stichting.

Marc van Dijk interviewt op 25 maart Paul van Tongeren in Boekhandel Roelants in Nijmegen. Lezers kunnen online vragen stellen. Het interview – van 17 tot 18.30 uur – is te volgen via www.roelants.nl.

bron: kro-ncrv.nl

beeld: © https://www.filosofischcafehaarlem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *