Tv-viering op Stille Zaterdag bij Lijkwade van Turijn

Komende Stille Zaterdag (Paaszaterdag) (4 april) wordt in de Sint-Janskathedraal van Turijn een viering gehouden bij de Heilige Lijkwade, waarvan een videoregistratie rechtstreeks op tv en sociale media wordt uitgezonden. Dat heeft aartsbisschop Cesare Nosiglia van Turijn gisteren aangekondigd.

Vorig jaar werd ook al op Stille Zaterdag bij de Lijkwade gebeden. Tijdens die viering op 11 april 2020 werd God gevraagd om een einde te maken aan de coronapandemie.

De Lijkwade van Turijn, die 4,36 m bij 11,1 m meet, bevat een mysterieuze afbeelding van een gekruisigde man. De doek, die sinds 1578 wordt bewaard in de Dom van Turijn, is voor veel katholieken een cultusobject. Zij geloven dat het de lijkwade was waarin het dode lichaam van Jezus Christus werd gewikkeld voordat hij in zijn graf werd gelegd.

“In deze onrustige tijden moeten we onze hoop voeden en uitdragen. En voor ons gelovigen is het meest doeltreffende middel om de hoop van de hele wereld te vergroten het gemeenschappelijk gebed, het knielen voor de Heer”, zegt mgr. Nosiglia in zijn aankondiging. “Daarom vieren wij juist op Stille Zaterdag, de dag van stilte bij het graf van de Heer, maar ook van de verwachting van zijn verrijzenis, een speciale liturgie voor de Lijkwade die ons herinnert aan deze gebeurtenis, het levende centrum van ons geloof en van onze hoop.”

De viering begint op paaszaterdag 4 april, om 17.00 uur. De live-uitzending is de zien op de Italiaans katholieke zender Tv2000. Dat wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Secretariaat voor Communicatie van de Heilige Stoel. De videoregistratie zal ook rechtstreeks te zien zijnop diverse sociale media, zoals YouTube.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: ©©data:image/jpeg;base64,/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *