Ambassadeur bij de Heilige Stoel: ‘Morele gewicht paus helpt EU in klimaatdiscussie’

EU-ambassadeur bij de Heilige Stoel, de Nederlandse diplomaat Alexandra Valkenburg.(beeld Paolo Galosi )

De Europese Unie en de Heilige Stoel vieren 50 jaar diplomatieke betrekkingen. De huidige EU-ambassadeur bij de kerkelijke staat is de Nederlandse diplomaat Alexandra Valkenburg. Zij viert de verjaardag in Rome onder meer met een kerkentocht langs Europese kerken in het centrum van de rooms-katholieke wereldkerk. ‘Het morele gewicht van de paus in deze discussie helpt gewoon.’

door Hendro Munsterman  in het Nederlands Dagblad

‘Dit is natuurlijk een bijzonder soort ambassade’, zegt Alexandra Valkenburg in het centrum van Rome. Tot september vorig jaar was zij ambassadeur van Nederland op Cuba. ‘Bij nationale ambassades heb je soms competitie tussen lidstaten, vooral als het over handelsbevordering gaat. Dat hebben we hier natuurlijk niet.’ 

In Rome heeft ze ‘twee petten’. Naast ambassadeur bij de Heilige Stoel is ze ook permanent vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de drie grote VN-organisaties in Rome: de Voedsel en Landbouworganisatie FAO, het Wereldvoedselprogramma en het Internationale Fonds voor Landbouwontwikkeling IFAD.

Wat is het nut van een eigen EU-ambassadeur bij de Heilige Stoel naast de ambassadeurs van de 27 EU-landen?

‘We hebben in 2007 in het verdrag van Lissabon afgesproken dat de EU een hoofdvertegenwoordiger voor buitenlands beleid heeft. Daarom heeft de EU ook delegaties die wereldwijd dat beleid uitdragen.’

Waarover spreekt u met het Vaticaan? 

‘Over zaken als vrede en veiligheid, mensenrechten, ontwikkeling en solidariteit. Er zijn veel gedeelde waarden van de Europese Unie met de Heilige Stoel. Het klimaat is ook een groot dossier. We weten dat de paus vlak voor de klimaattop in Parijs een belangrijke invloed heeft gehad op de discussie. We zitten nu weer op een spannend moment met de komende COP26 in Glasgow. Het morele gewicht van de paus in deze discussie helpt gewoon en de samenwerking met de Heilige Stoel op dit punt is heel nuttig.’

Een ander voorbeeld is de situatie in Mozambique. …..

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Onderscheiden van de Ambassadeur van de EU bij de H.Stoel is,zoals uit het bovenstaande blijkt, de Ambassadeur van Nederland bij de H.Stoel, klik hier voor nadere informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *