Bisdom Osnabrück, in vier parochies vrouw aan het hoofd

Wat in Nederland (nog) niet voorkomt begint in de Duitse bisdommen steeds meer voor te komen, dat leken (m/v) door de bisschop benoemd worden tot full time leider, eerstaanspreekbare van een parochie. In het bisdom Osnabrück zijn nu totaal acht leken in het bisdom die aan het hoofd van een parochie staan, waaronder vier vrouwen.

Pastoraal werker Doris Brinker (foto) zal vanaf 1 december aan het hoofd staan van de parochiegemeenschap in Sint Barbara in het noorden van Emsland, zo maakte het bisdom Osnabrück dinsdag bekend. 

Teams van predikanten en “modererende priesters”

Met de introductie van leken als parochieleider op individuele locaties, zou volgens het bisdom de fusie van plaatselijke geloofsgemeenschappen tot grotere parochies (waarvoor in ons land is gekozen red.) moeten worden voorkomen. Het kerkelijk recht maakt deze stap mogelijk wanneer er niet genoeg priesters zijn om een gemeenschap te leiden.
In betreffende situatie wordt een “modererende priester” aangesteld die meestal niet ter plaatse woont. Katholieke parochies werden traditioneel uitsluitend geleid door een priester.

De vorige pastoor gaat met pensioen

De vorige pastoor, Karl-Heinz Santel, gaat op 1 oktober met emeritaat. Pastoraal werker Doris Brinker werkte al sinds januari 2020 in de parochies van Sankt Jodocus in Börger, Herz-Jesu in Neubörger, Sankt Johannes de Doper in Surwold-Börgermoor en Sankt Josef Surwold-Börgerwald.  Sinds 2018 werkt ze ook dienstverlener met de opdracht van kerkelijke gemeenschapsopbouw aan het Diocesaan Pastoraal Centrum van het bisdom Osnabrück. In de nieuwe situatie zal deken Franz-Bernhard Lanvermeyer, als de “modererende priester” optreden.

Leken sinds 2018, vrouwen sinds 2019

In 2018 benoemde bisschop Franz-Josef Bode uit Osnabrück voor het eerst een leek als eerst verantwoordelijke voor een parochie. De ingebruikname van Christine Hölscher als eerste vrouw wekte in 2019 landelijke belangstelling.

Ze werkt in Bad Iburg-Glane in het district Osnabrück.

Bron: Domradio.de

beeld: https://www.noz.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *