Britse bisschop: migranten en vluchtelingen verrijken samenleving

Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee © RR |

Migranten en vluchtelingen komen niet naar hier om ons onze manier van leven af te nemen en toe te eigenen. Het is integendeel verheugend om te zien hoe zij onze samenleving kunnen verrijken, zegt mgr. Paul McAleenan, hulpbisschop van Westminster en binnen de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales referent voor migranten en vluchtelingen.

In zijn nota bij de voorstelling van de boodschap van paus Franciscus voor de 107de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen eerder van de week zei de Britse hulpbisschop dat katholieken een hart moeten hebben dat openstaat voor de wereld als zij zich bekommeren om deze kwetsbare mensen.

Drie oorzaken

Het besluit van het Verenigd Koninkrijk om zijn hulpbudget te verlagen, vergroot het lijden van de armsten in de wereld, stelt mgr. McAleenan. Een tweede factor is de vaststelling dat landen die zich bezighouden met wapenhandel eindeloze ellende veroorzaken voor mensen in conflictgebieden. En een derde element is ons aandeel in de klimaatnoodsituatie, die resulteert in droogtes, rampen en ontheemding duizenden kilometers verderop.

De betrokkenheid van de Kerk

Hulpbisschop McAleenan herinnert eraan dat de katholieke Kerk zich verzet tegen een beleid dat erop gericht is migranten en vluchtelingen in groepen te verdelen, waarbij de enen de voorkeur krijgen en anderen worden afgewezen. Aan de zuidkust van Engeland en in Noord-Frankrijk zijn katholieke organisaties en liefdadigheidsinstellingen aan het werk, die materiële en morele steun bieden aan hen die in het grootste gevaar verkeren. Kerkelijke instellingen zetten zich ook in om mensen zonder papieren te bereiken en zo goed mogelijk te behoeden voor de risico’s van de coronapandemie.

Gelijkwaardigheid

Ten slotte onderstreepte hulpbisschop McAleenan het belang van het bevorderen van een gelijke waardigheid van migranten en vluchtelingen. Samen met de paus moedigen wij een verruiming van de geesten en de harten aan. Binnen de kring van onze samenleving moet ruimte worden gemaakt voor iedereen, ook voor migranten en vluchtelingen die bij ons een nieuwe en veilige thuis komen zoeken.

Bron: VaticanNews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *