Feest van 500 jaar bekering St. Ignatius

De Sociëteit van Jezus herdenkt dit jaar de bekering van haar stichter, Ignatius van Loyola, een half millennium geleden. Het vijfde-eeuwfeest wordt op 20 mei in de Noord-Spaanse stad Pamplona plechtig geopend door pater Arturo Sosa, de generaal-overste van de jezuïetenorde. De afsluiting van het gedenkjaar is op 31 juli 2021, sterfdag van Sint-Ignatius.

De Baskische edelman Iñigo López de Oñaz y Loyola was militair. Op 20 mei 1521 raakte hij bij de Slag om Pamplona zwaargewond. Invalide keerde hij terug naar het kasteel van zijn familie in Loyola om te herstellen. Uit verveling nam hij de hem aangereikte boeken ter hand: een bloemlezing van heiligenlevens en een geschrift over het leven van Jezus. Deze lectuur sloeg bij hem in als een bom. Het was de aanleiding voor zijn radicale ommezwaai; voortaan zou hij als ‘soldaat van Christus’ door het leven gaan. 

In het gedenkjaar zijn er tal van vieringen binnen de jezuïetenorde (zie de website Ignatius500.global).

Op 12 maart 2022 viert de orde bovendien de 400ste verjaardag van de canonisatie van Ignatius van Loyola. 

beeld: © https://www.ignatianspirituality.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *