”t is doan”

Publiekstheoloog vond preken een vak

I.M. Anne van der Meiden, 1929-2021

door NICO DE FIJTER in Trouw

In zijn bestseller uit 1968 muntte hij de term ‘zwartekousenkerk’, als aanduiding voor de bevindelijk-gereformeerden. Maar dat was maar één van de zaken die Anne van der Meiden zijn bekendheid opleverde. Hij was publiek theoloog, ging voor tijdens de kerkelijke huwelijken van leden van het koninklijk huis, en was jarenlang bezig om de Bijbel in het Twents te vertalen. Van der Meiden overleed woensdag, op 91-jarige leeftijd.

“In kerkelijk Nederland”, zei Van der Meiden in 1998 in deze krant, “is er een enorme koudwatervrees voor de gedachte dat geloven een proces is dat permanent in staat van verandering verkeert.” Die staat van verandering was Van der Meiden juist zeer lief. In een ander interview, in 2004, zei hij: “Protestant is vrijheid, openheid en vernieuwing”.

Van der Meiden groeide op in Rijssen, …….

lees het volledige artikel in Trouw

lees ook de necrologie in Tubantia

beeld: https:media.1twente.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *