Afghanistan: christenen in gevaar

Een christelijke leider in Afghanistan heeft er bij de weinige leden van de kerk op aangedrongen voorzichtig te zijn en thuis te blijven om niet het doelwit te worden van Taliban-strijders. Dit meldt ucanews, een in Azië gespecialiseerd bureau, dat een in de VS gevestigde groep citeert die de vervolging van christenen over de hele wereld observeert.

De leden van de ondergrondse kerk in Afghanistan leven in onzekerheid sinds Taliban-strijders de hoofdstad Kabul veroverden en het land op 15 augustus veroverden, meldt International Christian Concern (ICC). 
“We raden mensen aan om in hun huizen te blijven omdat het nu te gevaarlijk is om naar buiten te gaan”, citeert het ICC de christelijke leider, die om veiligheidsredenen anoniem blijft. Hoewel de Taliban een algemene amnestie hadden aangekondigd, zijn er nog steeds zorgen dat de nieuwe heersers zullen worden getroffen en vervolgen de leden van de kleine christelijke minderheid in het land.

10.000 christenen in Afghanistan

Volgens het ICC zijn christenen in Afghanistan bijna uitsluitend bekeerlingen van de islam. De organisaties schatten hun aantal op 10.000 tot 12.000, schattingen voor het aantal katholieke gelovigen lopen op enkele honderden. De moslimmeerderheid van de bevolking in Afghanistan is ongeveer 33 miljoen. Vanwege de vervolging door extremisten leven christenen volgens het ICC meestal in afzondering en verbergen ze zich voor het publiek. Onder het Taliban-bewind worden niet-moslims als tweederangsburgerschap beschouwd. Christenen die zich van de islam hebben bekeerd, worden beschouwd als afvalligen en worden geconfronteerd met ernstige gevolgen onder de sharia.

Al op 15 augustus uitte de Italiaanse Caritas in een mededeling haar bezorgdheid over de veiligheid van christenen in Afghanistan. De liefdadigheidsinstelling zei dat het al haar activiteiten in het land, waar het sinds de jaren negentig aanwezig is, opschort en onder andere uitgebreide noodhulp-, rehabilitatie- en ontwikkelingsprogramma’s heeft uitgevoerd, evenals scholen en huizen heeft gebouwd voor ontheemde gemeenschappen .

lees het bericht van ucanews

bron: Vatican News?ucanews – gs

beeld: https://www.ucanews.com/ talibankrijgers die zich hebben uitgerust met amerikaanse techniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *