Il Tempo: “Vaticaan overlegt met taliban”

De Sint-Pietersbasiliek in Rome © Philippe Keulemans

Volgens de Italiaanse krant Il Tempo voert het staatssecretariaat van de Heilige Stoel, achter de schermen en met uitdrukkelijke steun van paus Franciscus, diplomatieke gesprekken om een echte humanitaire corridor te creëren voor vluchtelingen uit Afghanistan.

De krant vernam dit via informele contacten bij leden van de Italiaanse regering en het parlement. Momenteel weigert zowel de EU als de NAVO om officieel in gesprek te gaan met de nieuwe machthebbers in Kaboel.
Volgens Il Tempo verlopen de contacten via de Congregatie voor de Oosterse Kerken en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Het Vaticaan ontkent noch bevestigt dat er een dialoog gaande is. De Heilige Stoel heeft traditioneel wel uitstekende contacten met de islamitische wereld, al bestond er geen diplomatiek akkoord tussen Afghanistan en de Heilige Stoel.

De voorbije week hebben verschillende kerkleiders in Europa en Amerika bij hun regering erop aangedrongen een extra inspanning te leveren voor de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Kardinaal Vincent Nichols, de aartsbisschop van Westminster, noemde het gisteren in een interview met BBC Radio 4 nog onlogisch dat de Britse regering de komende jaren niet meer dan 20.000 vluchtelingen wil opnemen. Deze beperking slaat nergens op. Vanuit christelijk perspectief moeten wij altijd ernaar streven om de vreemdeling te verwelkomen, in het bijzonder als die voor zijn leven vreest en bovendien met onze soldaten heeft samengewerkt. Bovendien is zo’n gastvrij onthaal niet alleen de taak van de regering, maar van ons allen. 

Ook bisschop Alan McGuckian van het Ierse Raphoe riep zijn regering op tot meer menselijkheid en ambitie, nadat de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney had aangekondigd dat het land tussen de 100 en 150 vluchtelingen uit Afghanistan zou opnemen.

Bron: Crux/The Tablet/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *