Bisschop Harrie Smeets zal niet meer genezen

Interview door Stijn Fens in Trouw

‘Ik weet ook niet waarom de dingen zijn zoals ze zijn, maar het vertrouwen in Hem is er’

Eind juni kreeg bisschop Harrie Smeets van Roermond te horen dat hij een hersentumor heeft waarvan hij niet zal genezen. Een bucketlist heeft hij niet, al wil hij nog wel een paar dingen doen. ‘Van de natuur win je het niet.’ Zijn woordvoerder had van tevoren gewaarschuwd. De bisschop was er niet zo goed aan toe, praten ging moeilijk. Daarom was ook besloten om er een gecombineerd interview van te maken. De Limburger en Trouw zouden gezamenlijk met de bisschop spreken. Dat zou hem kracht schelen. Twee interviews voor de prijs van één.

Maar als bisschop Smeets in een rolstoel – hij is halfzijdig verlamd en kan niet zelfstandig meer lopen – de ruimte wordt binnengereden waar het gesprek plaatsvindt, maakt hij een opvallend montere indruk. Terwijl zijn directe voorgangers vanaf schilderijen aan de muur toekijken, zegt hij dat hij niet mag klagen. “Er is nog elke dag vreugde”, zegt hij. “Ik laat het mooie dat er nog is niet bederven door wat er nog komen gaat. Zo zit ik niet in elkaar. ……..

Lees het volledige interview in het dagblad Trouw

Wie is Harrie Smeets?

Harrie Smeets werd op 22 oktober 1960 in Heerlen geboren. In 1992 werd hij tot priester gewijd en was hij achtereenvolgens kapelaan in Weert, Thorn en Wessem, en pastoor in Maastricht. Langzaam maar zeker kroop hij omhoog in de hiërarchie van het bisdom. In 2004 werd hij benoemd tot pastoor-deken van Venray. Later werd hij ook nog lid van het kathedraal kapittel van het bisdom Roermond, het hoogste adviescollege van de bisschop.
Op 10 oktober 2018 benoemde paus Franciscus hem tot bisschop van Roermond als opvolger van Frans Wiertz. Ruim een jaar later maakte Smeets bekend dat het bisdom flink moest gaan bezuinigen vanwege teruglopende inkomsten. Op 2 juli van dit jaar werd bekend dat bisschop Smeets een hersentumor had en dat op volledige genezing niet gerekend moest worden.

beeld: John Peters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *