Kardinaal Parolin namens Vaticaan in Glascow

Kardinaal Parolin – hier begin oktober met bondskanselier Merkel – vertegenwoordigt het Vaticaan in Glasgow (@VaticanMedia) |

Meer dan 30.000 afgevaardigden zullen vanaf vandaag tot 12 november in Glasgow, Schotland, bijeenkomen voor de 26e VN-conferentie (COP26) over klimaatverandering. Het wordt de grootste internationale top die het VK ooit heeft georganiseerd. “We hebben de middelen en middelen om van koers te veranderen”, zegt de Vaticaanse kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin in een interview met de Vatican Media. Hij leidt de delegatie van de Heilge Stoel naar de conferentie die tot doel heeft om de uitstoot verder te verminderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Op 26 oktober luidde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres opnieuw aan de alarmbel en drong aan op concrete maatregelen om de planeet te beschermen: “We zijn op weg naar een klimaatcatastrofe!” Het tijdperk van halve maatregelen en valse beloften zou nu moeten eindigen. Vrijdag riep paus Franciscus in een audioboodschap aan de BBC op tot “radicale beslissingen” in de Schotse stad om de mensheid uit de vele onderling verbonden crises te leiden.

Kardinaal Pietro Parolin verklaarde voorafgaand aan de conferentie o.a.:

“COP26 is de eerste VN-klimaatconferentie sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het gaat er om concrete besluiten te nemen om de resultaten van Parijs in 2015 uit te voeren. Natuurlijk is de weg naar concrete uitvoering, ook met het oog op de pandemie, behoorlijk complex en onzeker.  De belangrijkste vraag is nu hoe snel dit proces zal verlopen en of het de door de wetenschap gestelde deadlines kan halen!

De Heilige Stoel hoopt dat de Cop26 zal laten zien dat staten en bv. NGO’s en andere internationale organisaties elkaar nodig hebben om de voortgang mogelijk te maken. Gezien de trage voortgang tot nu toe is de Glasgow-conferentie nu van groot belang omdat hier kan blijken dat er een collectieve wil is en een gezamenlijke ambitie in het realiseren van de doelstellingen.”

“We leven op een cruciaal moment in onze geschiedenis … Dit is een uitdaging voor de beschaving om op te komen voor het algemeen welzijn en om het perspectief te veranderen zodat menselijke waardigheid centraal staat in alle acties. De uitgebrachte rapporten en fenomenen als pandemieën en klimaatverandering maken steeds duidelijker hoe urgent de door paus Franciscus gevraagde koerswijziging is. De Heilige Stoel hoopt dat alle deelnemers werken aan het versterken van de alliantie tussen mens en natuur, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Het is nu volkomen duidelijk dat aantasting van het milieu en sociale achteruitgang nauw met elkaar verbonden zijn”

In zijn encycliek Laudato si’ uit 2015 pleit Franciscus voor een integrale ecologie waarin zorg voor de schepping, zorg voor de armen, betrokkenheid bij de samenleving en vredesopbouw onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

bron: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *