‘Lijden van slachtoffers misbruik kan start worden voor meer trouwe kerk’

Deelnemers uit heel Centraal- en Oost-Europa namen maandag deel aan de tweede dag van een veiligheidsconferentie in Warschau, Polen.

Het evenement, georganiseerd door de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen (PCPM), heeft als thema “Onze gemeenschappelijke missie om Gods kinderen te beschermen”.

Van pijn naar veerkracht

Kardinaal Seán Patrick O’Malley, OFMCap, opende de dag met de viering van de Eucharistie: “We zijn hier samengekomen omdat zoveel van onze broeders en zusters hebben geleden onder toedoen van misbruikende geestelijken die “misdaden begingen door hun ambt te gebruiken om anderen te misbruiken of om dergelijk misbruik te verdoezelen”, zei de kardinaal in zijn korte homilie tijdens de mis. .

Hij betreurde de vele keren dat de slachtoffers “in hun lijden werden afgewezen toen ze zich uitten”.

De Amerikaanse kardinaal prees echter de moed van de overlevenden en hun families om hun pijn te erkennen en ​​de kerk te helpen anderen beter te beschermen. “We bidden tot God opdat dit lijden, de kiem mag worden van een liefdevollere en trouwere Kerk, die nederig haar fouten erkent en standvastig vasthoudt aan het zoeken naar gerechtigheid en verzoening met degenen die ben geschaad,’ bad kardinaal O’Malley.

Een nieuw kerkmodel bedenken

De eerste keynote-toespraak van dag twee werd gehouden door de in Tsjechië geboren mgr. Tomáš Halík, die gedurende de lange decennia van communistische onderdrukking in de “ondergrondse kerk” diende.
Hij sprak, in een scherpe analyse, tot de ruim 80 deelnemers over het ‘fenomeen misbruik in een bredere context’.
Mgr. Halík zei dat de kerk in postcommunistische landen het “klerikalisme” en het “triomfalisme” dat vaak resulteert in seksueel misbruik, evenals psychologisch en spiritueel misbruik, nog niet heeft overwonnen. Hij analyseerde dat het misbruik van macht en gezag door leden van de geestelijkheid “een ziekte van het systeem” is en niet alleen van individuen.
Naar zijn oordeel staat de kerk nu voor de opdracht tot een grondigee hervorming. Hij vergeleek de importantie ervan met de situatie in de Middeleeuwen inzake de aflatenkwestie, een grondige hervorming is nodig.

Voor belangstellenden is binnenkort bij de redactie van deze site de volledige tekst van deze belangwekkende toespraak van Tomáš Halík verkrijgbaar. Stuur een mail naar webredactie@deroerom.nl

Kerkelijk recht en burgerlijke autoriteiten

Bij het middagpanel “Transparantie, Verantwoording, Verantwoordelijkheid” stelde de Nederlandse prof. Myriam Wijlens (hoogleraar kerkelijk recht en lid van de PCPM) dat ,,seksueel misbruik door geestelijken kinderen berooft van hun waardigheid en seksuele integriteit, en ook schade toebrengt ook hun christelijk geloof. In die context is een nieuwe een theologische en kerkrechtelijke reflectie op de verantwoordelijkheid van de diocesane bisschop noodzakelijjk”.

bron: Vatican News

beeld: https://www.vaticannews.va/Conferenza-a-Varsavia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *